kfd protein dessert

Atrofia mięśniowa – kwas ursolowy

Atrofia mięśniowa – Kwas ursolowy

Dodany obrazek
Redukcja masy mięśniowej nazywana jest zanikiem bądź atrofią mięśni szkieletowych. Czynnikami mającymi największy wpływ na tego typu proces jest stres, głód czy starzenie się organizmu. Ostatnio przeprowadzone badania miały na celu sprawdzenie mechanizmów indukcji zaniku mięśni wywołanych przez wyżej wspomniane czynniki. Autorzy badania poddali analizie matrycowy RNA wyizolowany z mięśni myszy i mięśni człowieka, które były regulowane przez uszkodzenie nerwów czy głód. Ponadto zbadano rolę kwasu ursolowego (kwas 3β-hydroksy-ursan-12-en-28-owy) , naturalnego składnika jabłek w ochronie mięśni przed efektem katabolicznym. W doświadczeniu naukowcy uwzględnili takie aspekty jak zawartość tkanki tłuszczowej oraz poziom glukozy i lipidów we krwi. Rezultat był niezwykle satysfakcjonujący. Okazało się, iż kwas ursolowy zredukował zanik mięśni szkieletowych oraz zwiększył masę mięśniową badanych osobników.
Zanik mięśni szkieletowych występuje w warunkach stresu, głodu i urazów rdzenia kręgowego.

Prowadzi to do powikłań i innych chorób, takich jak:

- niewydolność serca i nerek,
- cukrzyca,
- rak,
- AIDS,
- chorób układu oddechowego.

Osoby chore stają się zależne od innych osób, gdyż nie są w stanie samodzielnie funkcjonować. Współczesna medycyna nie ma odpowiedniego systemu leczenia, który mógłby odwrócić atrofię mięśni. Dlatego też, naukowcy postanowili przeprowadzić szereg badań w celu wykrycia czynnika wywołującego tą dolegliwość. Eksperymenty przeprowadzono zarówno na ludziach jak i myszach zwracając szczególną uwagę na mRNA, którego poziom był podwyższony na czczo. Naukowcy postanowili sprawdzić czy jakaś substancja naturalna, w tym przypadku kwas ursolowy jest w stanie zahamować proces atrofii mięśni wywołany podwyższonych poziomem mRNA.

Dodany obrazek

 

Metodologia

Pierwsza część eksperymentu została przeprowadzona na 7 zdrowych osobach w średniej wieku 46 lat. Uczestnicy przez 40 godzin nie mogli nic jeść, ale wolno im był pić wodę.
Próbki biopsji mięśni zostały pobrane przed i po głodówce. Następnie oszacowano poziom mRNA w mięśniach szkieletowych uczestników testu. Naukowcy przy pomocy baz danych wykazali, iż kwas ursolowy oraz metformina hamują prces rozpadu tkanki mięśniowej. Podobne doświadczenie zostało wykonane na myszach u których odnerwiono przez przecięcie nerw kulszowy. Następnie wraz z pokarmem podawano im dwa razy dziennie kwas ursolowy w celu sprawdzenia efektu anabolicznego kwasu ursolowego.

Dodany obrazek

 

Wyniki

Z ponad 17.000 mRNA ludzkich próbek biopsji mięśni, poziom 281 mRNA był podwyższony na skutek 40-godzinnej głodówki. Objawiało się to katabolizmem mięśni wśród uczestników testu.
Badanie wykazało, iż kwas ursolowy posiada niezwykłe właściwości hamujące atrofię mięśni wywołaną przez podwyższony poziom mRNA wywołany w czasie głodu. W przypadku metforminy, nie odnotowano tego efektu.
Stwierdzono, iż kwas ursolowy hamuje zanik mięśni powstający w wyniku uszkodzenia nerwów. Myszy bazujące na diecie bogatej w kwas ursolowy wykazały znaczne przyrosty masy mięśniowej w porównaniu do myszy karmionych normalnie. Dodatkowo myszy przyjmujące kwas ursolowy zmniejszyły poziom tkanki tłuszczowej, glukozy oraz cholesterolu we krwi.

Dodany obrazek
Komórki tkanki tłuszczowej przed i po kuracji kwasem ursolowym

 

Kolejne kroki

Jeśli kwas ursolowy ma być stosowany w lecznictwie, proces jego wchłaniania, metabolizm i wydalanie muszą być poddane dogłębnej analizie. Konieczne jest także zbadanie, czy inne pochodne kwasu ursolowego posiadają wyższy potencjał w leczeniu atrofii mięśni.

Wniosek

Kwas ursolowy to łatwo dostępny naturalny związek, obecny w skórkach jabłek oraz roślinach takich jak jemioła, szałwia, głóg. Badanie potwierdziło, iż kwas ursolowy znacznie zmniejszył zanik mięśni szkieletowych, wynikający z dwóch ważnych induktorów: stresu wywołanego głodem i odnerwienia mięśni. Tak więc nowy związek, który może być stosowany w leczeniu i zapobieganiu atrofii mięśni szkieletowych został odkryty. Dalsze badania kliniczne są niezbędne do potwierdzenia jego użyteczności u ludzi. Kolejną istotną obserwacją w tym badaniu jest to, iż kwas ursolowy może zmniejszyć poziom tkanki tłuszczowej, glukozy oraz lipidów we krwi.

Dodany obrazek
Źródło:

Publication Journal: Cell Metabolism, June 2011
By Steven D Kunkel; Manish Suneja
From The University of Iowa, Iowa City, Iowa and Department of Veterans Affairs Medical Center, Iowa City, Iowa

Kategorie: Artykuły

Dodaj komentarz

Kulturystyka i fitness

Zobacz wszystkie artykuły

Partnerzy portalu

log-kfd-ar log-kfd2-ar
0.18