kfd protein dessert

CaA�a prawda o tA�uszczu, czyli jak tyjemy…

CaA�a prawda o tA�uszczu, czyli jak tyjemy…

 

Dodany obrazek

Nienawidzimy go jednak A�A�czy nas z nim nieprzerwana wiA�A?. Niczym porzucona kochanka, tA�uszcz wraca do nas pomimo naszych ciA�gA�ych staraA� przerwania tej znajomoA�ci. Czy tak na prawdA� tA�uszcz jest gA�A?wnym winowajcom tycia? Okazuje siA� A?e nie. TA�uszcz jest gotowy do zawieszenia broni ale przede wszystkim musimy przestaA� karmiA� nasze ciaA�o ogromnymi dawkami wA�glowodanA?w. W pierwszej kolejnoA�ci za magazynowanie tA�uszczu odpowiadajA� wA�glowodany, a nasz naA�A?g do tych zwiA�zkA?w to prawdziwa gra uczuA�.

Dodany obrazek

SpA?jrzmy w jaki sposA?b powstaje tA�uszcz:

Krok 1. MyA�l o jedzeniu

Nudzi ci siA�, TwA?j umysA� nie jest niczym zajA�ty. W tym momencie napada CiA� chA�A� na jedzenie. PierwszA� myA�lA� jaka przychodzi do gA�owy jest zjedzenie dobrego posiA�ku obfitujA�cego w wA�glowodany.

Krok 2. TwA?j organizm rozpoczyna uwalnianie insuliny

Nasze myA�li tworzA� reakcje chemiczne w naszym ciele. PamiA�tacie czasy kiedy jako dziecko chcieliA�cie zgiA�A� A�yA?kA� siA�A� umysA�u? Okazuje siA�, A?e wszystko co planujesz zrobiA� ma wpA�yw na sferA� fizycznA�. Organizm rozpoczyna produkcjA� insuliny.

Dodany obrazek

 

Krok 3. SiA�a insuliny

Insulina wysyA�a sygnaA�, iA? pojawiA�a siA� i naleA?y przerwaA� procesy wydatkowania energii, a nastA�pnie rozpoczA�A� magazynowanie tA�uszczA?w.

Krok 4. GA�A?d

Regiony mA?zgu zwiA�zane z kontrolA� apetytu zostajA� uaktywnione przez co stajemy siA� gA�odni.

Krok 5. Jedzenie!

Po przygotowaniu pysznego jedzenia cheap cytotec online. bogatego w wA�glowodany rozpoczynamy akcjA� bojowA�. Pora wszamaA� trochA� jedzenia!

Krok 6. ZwiA�kszone wydzielanie insuliny

Trzustka zwiA�ksza wydzielanie insuliny. Ile? To zaleA?y od jedzenia jakie spoA?ywamy. JeA�li jest to pokarm o niskim indeksie glikemicznym, poziom insuliny pozostaje na niskim poziomie. W przypadku ciasteczek, cukierkA?w, tortA?w sprawa ma siA� inaczej.

Krok 7. Trawienie wA�glowodanA?w=glukoza

Nowo pozyskane wA�glowodany sA� przeksztaA�cane do glukozy, ktA?re zostajA� transportowane do krwiobiegu. Glukoza jest rA?wnieA? znana pod pojA�ciem dekstrozy. Glukoza krA�A?A�ca we krwi staje siA� dostA�pna dla wszystkich komA?rek w organizmie.

Dodany obrazek

 

Krok 8. Poziom cukru we krwi roA�nie

Pokarmy o niskim IG sA� znacznie dA�uA?ej trawione przez co czas w jakim glukoza trafia do krwiobiegu jest wolniejszy. Mniej wiA�cej wynosi 2 kalorie na minutA�. Cukry pochodzA�ce z pokarmA?w o wysokim IG sA� trawione bA�yskawicznie i transportowane sA� do krwi na poziomie 30 kalorii na minutA�.

Krok 9. WiA�cej insuliny!

JeA�li spoA?ywamy coraz wiA�cej a�zzA�ycha�? wA�glowodanA?w, poziom insuliny roA�nie i prowadzi to do jej nadmiernego gromadzenia w krwiobiegu.

 

Krok 10. TrA?jglicerydy


Kiedy poziom insuliny jest bardzo wysoki, organizm nie jest w stanie spalaA� kalorie. TA�uszcz pochodzA�cy z jedzenia gromadzony w komA?rkach tA�uszczowych pod postaciA� trA?jglicerydA?w.

Krok 11. Wzrost komA?rek tA�uszczowych

Obecny tA�uszcz pozostaje na swoim miejscu podczas gdy nadmiar insuliny prowadzi do powiA�kszania jego zasobA?w. Ten cykl jest kontynuowany gdy spoA?ywamy nadmierne iloA�ci pokarmA?w o wysokim IG.

 

Krok 12. Tyjesz!

 

Dodany obrazek

Przewodnik Yale do spraw A�ywienia Dzieci przedstawia jasne wyjaA�nienie, dlaczego jedzenie wA�glowodanA?w o niskim indeksie glikemicznym oferuje znacznie wyA?szA� przewagA� nad pokarmami o wyA?szym IG:

a�zJeA?eli zA�oA?one wA�glowodany sA� rozkA�adane do cukrA?w prostych w jelicie, zanim zostanA� one wchA�oniA�te do krwiobiegu, dlaczego sA� lepsze od rafinowanego cukru lub innych di- lub mono-sacharydA?w? W duA?ej mierze ma to zwiA�zek z procesami trawienia i wchA�aniania. Cukry proste wymagajA� niewielkiej przerA?bki, a gdy dziecko zjada sA�odkie potrawy, np. batonika lub ciasto czekoladowe, poziom glukozy we krwi gwaA�townie wzrasta. W odpowiedzi trzustka wydziela duA?e iloA�ci insuliny, w celu utrzymania poziomu glukozy we krwi. Ta odpowiedA? insulinowa z kolei ma tendencjA� do gwaA�townego spadku poziomu cukru we krwi od 3 do 5 godzin po spoA?yciu batonika itp. Szybki spadek cukru moA?e prowadziA� do wzrostu poziomu adrenaliny przez co moA?e wystA�piA� nerwowoA�A�, rozdraA?nienie. Tego Cheap plendil 5 typu procesy nie wystA�pujA� w przypadku spoA?ycia wA�glowodanA?w o niskim indeksie glikemicznym, gdyA? ich trawienie i absorpcja zachodzA� na umiarkowanym poziomie.

Co sprawia A?e tyjemy?

Tycie jest A�ciA�le zwiA�zane z wysokim poziomem insuliny, ktA?ry skutkuje transportem tA�uszczA?w do komA?rek tA�uszczowych.

Dodany obrazek

W jaki sposA?b moA?emy pozbyA� siA� tA�uszczu?

Trening siA�owy/wytrzymaA�oA�ciowy oraz dobrze zbilansowane jedzenie wspomoA?e utylizacjA� tA�uszczA?w do energii, co z kolei bA�dzie prowadziA� do obniA?enia poziomu tkanki tA�uszczowej w organizmie.
WA�glowodany regulujA� poziom insuliny, a insulina odpowiada za magazynowanie tA�uszczA?w.. Gary Tubes, autor publikacji a�?Why we get fata�? powiedziaA�: a�zTA�uszcz nie powoduje A?e tyjemy. To wA�glowodany.

A teraz idA? i rozkoszuj siA� kurczakiem z warzywami. Smacznego :rolleyes:

Dodany obrazek

A?rA?dA�o: http://leangainsguid…-does-fat-form/

 

Kategorie: Artykuły

Dodaj komentarz

Kulturystyka i fitness

Zobacz wszystkie artykuły

Partnerzy portalu

log-kfd-ar log-kfd2-ar
0.16