kfd protein dessert

Czarny ryż – najzdrowszy ryż na świecie

czarny ryż

Czarny ryż staje się współcześnie coraz popularniejszym produktem w naszej diecie. Jest nie tylko smaczny, ale ma także szereg właściwości zdrowotnych. W swoim składzie zawiera przeciwutleniacze, błonnik i witaminę E. To jednak nie koniec jego zalet.

Nieco więcej o czarnym ryżu

Jak sama nazwa wskazuje, czarny ryż jest jedną z wielu odmian ryżu. Uprawiany jest z Indonezji, na Tajlandii, a jego cechą charakterystyczną jest łagodny i orzechowy smak. Niegdyś zwany był „zakazanym ryżem”, ponieważ mógł spożywać go jedynie cesarz chiński. Dziś dzięki swoim właściwościom smakowym i zdrowotnym podbija rynek.

czarny ryż a zdrowie

Bogaty w witaminy i minerały

Czarny ryż cechuje się bardzo wysoką wartością odżywczą, a także ma w sobie ogromną ilość żelaza. Dodatkowo posiada w sobie także dużą ilość błonnika, aminokwasów, przeciwutleniaczy, a także witamin z grupy B. Ryż czarny to także bogactwo manganu, żelaza, cynku i bardzo mała ilość cukru i sodu.

Ważne dla zdrowia przeciwutleniacze

Niezwykłe jest to, że kolor ryży, zmienia się w głęboką czerń, która przechodzi w fiolet w chwili gotowania. Dlaczego tak się dzieje? Kolor ryżu zależy od antocyjanów, które mają właściwości antyoksydacyjne, zaś w czarnym ryży jest ich bardzo wiele. Antocyjany zawarte w czarnym ryżu mają pozytywne właściwości dla naszego zdrowia, albowiem:

  • Zapobiegają nowotworom
  • Cukrzycy
  • Chorobie Alzheimera
  • Mają właściwości przeciwzapalne i utleniające
  • Opóźniają procesy neurodegeneracyjne
  • Hamują wzrost bakterii

czarny ryż w kuchni

Czarny ryż a alergie

Warto wspomnieć, że otręby z czarnego ryżu nie tylko łagodzą stany zapalne, ale również zapobiegają powstawaniu takich schorzeń jak alergia i astma. Wedle przeprowadzonych badań, których wyniki ukazały się w „Journal of Agricultural and Food Chemistry” w przyszłości otręby z czarnego ryżu mogą być wykorzystywane nie tylko do likwidowania stanów zapalnych, ale także do przeciwdziałania i leczenia alergii. Co więcej mogą być wykorzystywane w terapii oraz prewencji schorzeń o silnym podłożu zapalnym.

Niezwykły czarny ryż

Czarny ryż jest bardzo ceniony na terenie Chin i właśnie tutaj trwają badania nad jego użyciem w przemyśle spożywczym na bardzo szeroką skalę. Chińczycy chcą wykonywać z niego płatki, ciastka, czy też inne produkty żywnościowe. Już od dawna stosuje się go również do wyrobu makaronów, puddingów, czy też klusek. Znajdzie zastosowanie w kuchni w praktycznie każdej diecie. Dzięki temu do menu przeciętnego człowieka dostanie się większa ilość antyoksydantów, które to są bardzo cenne dla naszego organizmu.

Warto zaznaczyć, że czarny ryż z powodzeniem można wykorzystać, jako substytut dla sztucznych barwników, które to wszak są bardzo groźne dla naszego zdrowia. Osiągnąć można z niego szereg różnorodnych barw, od różowej, aż po czarną.

czarny ryż kontra biały ryż

Czarny kontra biały

Już jedna łyżeczka czarnego ryżu dziennie niemalże zbawiennie wpływa na nasze zdrowie. Zdecydowanie przewyższa on swymi właściwościami zarówno ryż biały, jak i brązowy. Zawiera w sobie wiele pierwiastków, oraz witamin. Jest w nim niewiele cukru, lecz ogromna ilość błonnika, dlatego jest kluczowym produktem, aby utrzymać prawidłową wagę ciała. Polecany jest w kuracjach oczyszczająco-odmładzających, a także warto zastosować go w leczeniu kamicy nerkowej oraz w czasie i po zakończeniu chemioterapii.

Kategorie: Artykuły,Kuchnia Fit

Dodaj komentarz

Kulturystyka i fitness

Zobacz wszystkie artykuły

Partnerzy portalu

log-kfd-ar log-kfd2-ar
0.18