kfd protein dessert

Dietetyczne słodkości na lato – poznaj smaczne pomysły!

dietetyczne słodycze

Na każdym kroku możesz usłyszeć, że słodycze są niezdrowe i zdecydowanie musisz z nich zrezygnować. Powinnaś tak postąpić szczególnie wtedy, gdy dbasz o figurę i jesteś właśnie w trakcie diety, która ma na celu pomóc Ci zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Ale czy na pewno? Jak się okazuje, niekoniecznie! Nawet nie masz pojęcia, jak wiele możesz zrobić, aby stworzyć zdrowe słodycze i cieszyć się ich pysznym, słodkim smakiem. A wszystko to bez wyrzutów sumienia oraz obaw o to, że serwujesz sobie potężną dawkę pustych kalorii!

Zdrowe = niesmaczne?

Takie panuje powszechne przekonanie. To, co jest zdrowe, na pewno nie może równać się ze smakiem tego, czemu do „zdrowego” daleko. Ale to absolutna nieprawda. Istnieje sporo przepisów na dietetyczne ciasta i inne dietetyczne desery, które Cię zachwycą tak bardzo, że po inne nie będziesz chciała sięgać.

I to wcale nie tak, że są to dietetyczne fanaberie osób, które mają bzika na punkcie odchudzania. Skoro nie potrafią zrezygnować ze słodkości, wymyślają cudaczne przepisy na desery, które może i ładnie wyglądają, ale tak naprawdę są niezjadliwe? Nie, oczywiście, że nie! Sama się przekonaj!

W czym tkwi sekret dietetycznych słodyczy?

Dietetyczne słodycze to takie słodycze, które nie są tak kaloryczne, jak ich tradycyjne odpowiedniki. Oczywiście to nie tak, że możesz się nimi objadać bez najmniejszych ograniczeń, ale na pewno są one dla Twojej figury „bezpieczniejsze” niż te słodkości, które wrzucasz do koszyka w standardowych sklepach. Podstawową kwestią jest zastąpienie cukru.

Możesz go zastąpić np.:

  • naturalnym miodem,
  • ksylitolem,
  • stewią.

Zwykłą białą mąkę, pszenną, możesz zastąpić:

  • mąką migdałową – świetna do pieczenia np. ciast czy naleśników, jest bogata w białko i uboga w węglowodany,
  • mąką kokosową – ma charakterystyczny, oczywiście kokosowy, słodki posmak, dzięki czemu można zmniejszyć ilość cukru/miodu w przepisie, jest bogata w błonnik i białko,
  • mąką jaglaną – cechuje się lekko orzechowym aromatem, doskonała do wypieków.

To zaledwie kilka przykładów, a od razu robi się o wiele zdrowiej, bardziej dietetycznie i mimo to (albo właśnie dzięki temu!) smacznie.

Proste przepisy na desery dietetyczne

Przepisów tego typu możesz znaleźć całe mnóstwo, zarówno w sieci, jak np. na półkach księgarni w dziale kulinarnym. Istotne jest to, że większość owych przepisów jest łatwa do wprowadzenia w życie i wcale nie zakłada użycia trudno dostępnych czy drogich produktów.

Oto ciekawy przepis na pyszne, bezglutenowe ciasto bananowe:

  • 50 g mąki bezglutenowej,
  • 50 g fruktozy,
  • 200 g płatków owsianych,
  • 25 g masła,
  • 25 g syropu z agawy,
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej,
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • odrobina gumy ksantanowej,
  • 150 g purée z banana.

Przesiej mąkę, dodaj do niej proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, płatki owsiane i szczyptę gumy ksantanowej. Ostatni z wymienionych składników sprawi, że ciasto nie będzie się kruszyć. Sok z agawy, masło oraz fruktozę wymieszaj i dodaj do suchych składników. Zmiksuj banana i wymieszaj z pozostałą masą. Nagrzej piekarnik do 170 st. C, piecz ciasto przez około 20 minut. Smacznego!

I jeszcze coś dla miłośników mocno czekoladowych smaków – słynne brownie w nowym wydaniu:

  • 85 g mąki bezglutenowej,
  • szczypta gumy ksantanowej,
  • 680 g majonezu light (zamiast masła!)
  • 625 g ziaren np. słonecznika, dyni + żurawina, siemię lniane,
  • 25 g kakao,
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 150 g fruktozy
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki aromatu wanilii,
  • 50 g jogurtu naturalnego 0%,
  • 50 g gorzkiej czekolady.

Wymieszaj ze sobą wszystkie suche składniki i dodaj do nich mokre, dokładnie wymieszaj. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C i piecz ciasto przez około 25-30 minut. Gotowe!

Kategorie: Artykuły,Kuchnia Fit

Tagi: , , , , ,

Dodaj komentarz

Kulturystyka i fitness

Zobacz wszystkie artykuły

Partnerzy portalu

log-kfd-ar log-kfd2-ar
0.19