kfd protein dessert

NOWE Herbata i jej różne oblicza

rodzaje herbaty

Od wieków nam towarzyszy, często nie doceniamy jednak jej licznych właściwości. A przecież w naszej kulturze nie wyobrażamy sobie bez niej życia. Herbata – bo o niej mowa, ma wiele rodzajów i jeszcze większy szereg zastosowań. Choć powstała wieki temu, to jej popularność i używanie nie maleje.

Najpopularniejsze rodzaje herbat

Kiedy myślimy o herbacie zazwyczaj przede wszystkim przychodzi nam do głowy czarna. Wielu z nas nie wyobraża sobie bez niej rozpoczęcia swojego dnia. Herbata czarna, prócz swojego niepowtarzalnego smaku posiada tak zwaną teinę, która jako odpowiednik kofeiny pobudza nas do życia. Coraz większą popularność zyskuje również zielona herbata, a to nie tylko ze względu na jej smak, ale i liczne właściwości. Zielona herbata często używana jest jako pomoc przy odchudzaniu, czy zaburzeń trawiennych, odpowiednio przyrządzona działa uspokajająco. Spora ilość osób decyduje się na zakup herbaty – yerba mate. Oprócz jej smaku, cieszy również to, że ma działanie antybakteryjne.

Do nieco mniej popularnych herbat zalicza się między innymi herbatę czerwoną, która podobnie jak zielona także posiada wiele właściwości – nie tylko reguluje przemianę materii, ale i wzmacnia nasz organizm, poprawia koncentracje, oraz nastrój. Biała herbata, oprócz tego, że całkowicie jest nam wstanie zastąpić kawę, to zawiera dużo witaminy C, która wspomaga odporność organizmu.

Rozgrzewa i gasi pragnienie

Jesienią i zimą nic nie jest wstanie zastąpić nam szklanki gorącej herbaty – np. z miodem i cytryną, która nie tylko rozgrzewa organizm, ale jak dobrze wiemy jest niezastąpiona przy przeziębieniach. Na zimne wieczory doskonale sprawdzają się również herbaty owocowe. Z czarną herbatą doskonale komponują się syropy owocowe, a i czasem np. w towarzystwie przyjaciół można pozwolić sobie na herbatę z lekkim dodatkiem rumu.

Lato, to oczywiście nie tylko czas słonecznych wakacji, ale i pora na upały. Nic nie ugasi naszego pragnienia w tym czasie jak porządna, mrożona herbata, która ma nie tylko właściwości pobudzające, ale i doskonale orzeźwia. Co ciekawe mamy wiele przepisów, dzięki którym taką herbatę zrobimy sami w domu.

Trawienie i spokój

To, że herbata reguluje nasz układ trawienny, dobrze wiemy. Tu niezawodna okazuje się herbata miętowa. Dziś jednak żyjemy w ciągłym stresie, a naturalnym środkiem uspokajającym jest herbata z melisy. Dla osób starszych szczególnie można polecić herbatę z hibiskusa, która obniża ciśnienie krwi, oraz reguluje poziom cholesterolu. Herbata z pokrzywy pomaga przy chorobach reumatycznych. Na poprawę pamięci i koncentracji zalecana jest herbata z żeń-szenia.

A jak dobrze parzyć herbatę?

W tym przypadku zalecenia są różne. Na przykład herbatę czarną powinniśmy parzyć w temperaturze nie mniejszej, niż 100 stopni. Jeśli chodzi o herbatę zieloną, to tu temperatura powinna wynosić około 80 stopni, przy czym ilość jej parzenia jest zależna od tego, czy chcemy, aby działała na nas pobudzająco, czy uspokajająco.

Kategorie: Artykuły,Kuchnia Fit

Tagi: , ,

Dodaj komentarz

Kulturystyka i fitness

Zobacz wszystkie artykuły

Partnerzy portalu

log-kfd-ar log-kfd2-ar
0.14