kfd protein dessert

Poznaj niezwykłe właściwości jagód goji

goji

Są rzeczy na niebie i ziemi, o których się filozofom nie śniło. Do nich z pewnością należą jagody goji. W Polsce, w ogóle w Europie, dopiero odkrywane. W Chinach znane i z powodzeniem stosowane od tysiącleci.

Chińska medycyna ludowa nie mogłaby istnieć bez jagód goji. Chińczycy wierzą, że roślina ta zapewnia im długowieczność. Co prawda nieśmiertelnego Chińczyka nikt jeszcze nie widział, ale często słyszy się o mieszkańcach Orientu, którzy żyją sto lat i więcej, więc być może faktycznie jest w tym ziarnko prawdy. Niewątpliwie włączenie jagód goji do codziennej diety zadziała niczym wiosenny zastrzyk energii.

W Polsce jagody goji można kupić tylko w postaci suszonej. Nie musimy się zastanawiać, czy już dojrzały i kiedy je zbierać. Jest to o tyle ważne, że niedojrzałe owoce goji mogą powodować zatrucia pokarmowe.

Rzekomą nieśmiertelność jagody goji mają zapewniać dzięki dużej ilości przeciwutleniaczy oraz witaminy A i B. Z całą pewnością przeciwutleniacze spowalniają procesy starzenia, nie tylko te zewnętrzne uwidaczniające się w zmarszczkach i siwiźnie, ale także wewnętrzne, czyli stan zdrowia i wydolność poszczególnych organów. Przeciwutleniacze chronią też przed chorobami pochodzenia wirusowego i bakteryjnego, spowalniają rozwój komórek nowotworowych. Chińczycy uważają, że jagody goji leczą dolegliwości wątroby, nerek i oczu.

W tradycyjnej kuchni chińskiej jagody goji dodaje się do mięs i warzyw, a nawet do herbaty. Chińczycy potrafią z jagód goji zrobić wino, podobnie jak my robimy je z naszych jagód leśnych. Jednak mieszkańcy Chin biją nas na głowę, potrafią zrobić nawet piwo z jagód!

Jagody goji coraz częściej pojawiają się w diecie osób, które chcą być fit. Z całą pewnością wpływ na to ma duża zawartość witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, oraz niewielka ilość kalorii i duża ilość błonnika. I chociaż jagody goji nie są owocem polecanym do włączenia do diety odchudzającej, świetnie nadają się jako „coś do poskubania” między posiłkami. Ich dużą zaletą jest fakt, iż nie podnoszą poziomu cukru w organizmie, co niestety zdarza się innym owocom. Jagody goji jada się tak samo jak rodzynki – same lub jako dodatek do jogurtów, kefirów, płatków i musli.

Chcesz wiedzieć więcej na temat jagód goji? Odwiedź portal naturapluszdrowie.pl

Kategorie: Artykuły

Tagi: , , ,

Dodaj komentarz

Kulturystyka i fitness

Zobacz wszystkie artykuły

Partnerzy portalu

log-kfd-ar log-kfd2-ar
0.15