kfd protein dessert

Dieta tłuszczowa – dla każdego?

dieta tłuszczowa

Popularność diety tłuszczowej przybrała na rozmiarze. Wiele osób brnie w ten styl odżywiania, gdyż jest to zwyczajnie „modne”, nie posiadając przy tym elementarnej wiedzy na temat prawidłowego doboru oraz wykorzystania go w sporcie. Prowadzi to nie tylko do mizernych efektów, ale w drastycznych przypadkach może być szkodliwe dla zdrowia. W tym artykule postaram się przybliżyć tematykę diety opartej na wykorzystaniu tłuszczy, bazując na wykorzystaniu jej w sportach siłowo-sylwetkowych.

Zacznijmy od tego, że wiele osób nadal kojarzy dietę tłuszczową z odkładaniem się zbędnych kilogramów w postaci tłuszczu. Wyjaśnijmy sobie podstawową kwestię – dieta tłuszczowa to styl odżywiania oparty na tłuszczach, które obok białka oraz węglowodanów są makroskładnikami naszej codziennej diety. W żadnym wypadku nie należy kojarzyć diety tłuszczowej, która kumuluje w naszym organizmie odkładanie się zbędnych kilogramów w postaci tkanki tłuszczowej. Co więcej, dieta tłuszczowa może posłużyć jako świetne narzędzie, służące do redukcji wagi – o tym za moment. Tłoczenie się zapasów w postaci zbędnych kilogramów, powstaje z permanentnej nadwyżki kalorycznej, czyli innymi słowy – ze spożywania zbyt dużej ilości pożywienia.

CKD, TKD, dieta Kwaśniewskiego czy dieta Adkinsa – to style odżywiania, które przewijają się  w środowisku sportowym od dawna. Dieta tłuszczowa nie jest niczym nowym – istnieje w  świecie  kulturystyki od lat 80-tych ubiegłego wieku. Już wtedy zawodnicy poprzez drastyczne obniżenie ilości spożywanych węglowodanów, nabywali świetne formy startowe. Potem nastąpił „przełom”, który wręcz nakazał spożycie sporej ilości węglowodanów oraz wykonywaniu niezliczonych sesji cardio. Cóż, nie można zarzucić, że taka forma nie sprawdzała się w przypadku zawodowych atletów, którzy de facto nie stronili od dopingu hormonalnego, co zwiększało ich potencjał anaboliczny.

Czy sprawdza się w przypadku zwykłego Kowalskiego?

Sądząc po obecnym stylu odżywiania większości Polaków, polegającym na spożyciu niezliczonej liczby węglowodanów, co w efekcie prowadzi do sporej nadwyżki kalorycznej, skutkującej w dalszym okresie nadwagą lub otyłością, śmiem twierdzić, że absolutnie nie. Nadmieniam, że nie jestem przeciwnikiem węglowodanów. Nie jestem „zwolennikiem” żadnego z makroskładników. Pragnę tylko, abyście szerzej spojrzeli na aspekt odżywiania, dopasowując go pod indywidualne preferencje.

Wejście w dietę tłuszczową może okazać się trudne po długim okresie spożywania węglowodanów.  W tym przypadku mogą pojawić się problemy gastryczne, np. w postaci biegunek tłuszczowych. Co wtedy zrobić? Swoistym zbawieniem mogą okazać się enzymy trawienne, które pozwolą zniwelować oraz dostosować układ trawienny do przyswajania tłuszczy. Dieta tłuszczowa w sportach sylwetkowo-siłowych powinna być oparta nie tylko na tłuszczach, ale i białku. Ilość białka w diecie jest uzależniona od płci, rodzaju aktywności, celowości oraz wielu innych aspektów. Przyjmuje się jednak, że wartość białka w diecie tłuszczowej powinna wynosić od 1,6 – 2,2 g/ kgmc.

dieta tłuszczowa 1

Jak sprawa ma się do spożycia węglowodanów?

Nie ma określonej wartości węglowodanów, której nie powinniśmy przekraczać. W zależności od wagi, aktywności oraz wielu innych czynników przyjmuje się wartość od około 50 do 80 g. Przyjmuje się, że optymalną dawką węglowodanów umożliwiającą prawidłową pracę mózgu jest 30 g na dobę. Jak zatem obliczyć zapotrzebowanie kaloryczne na diecie tłuszczowej oraz poszczególny rozkład makroskładników? Pierwszym krokiem jest obliczenie naszego BMR czyli podstawowego tempa przemiany materii, przez niektórych określanego jako wartość „0”. Pomocne mogą okazać się kalkulatory BMR, które w zależności od kilku czynników pokażą nam przybliżoną wartość naszego zapotrzebowania kalorycznego. Otrzymaną wartość kalorii należy podzielić pomiędzy białkiem, tłuszczami oraz węglowodanami. Należy przyjąć, że białko oraz węglowodany mają około 4 kcal/1 g, zaś tłuszcze około 9 kcal/1 g. Przyjmując, że spożyjemy 40 g węglowodanów, daje nam to 160 kcal pochodzących z tego źródła. Zależnie od zapotrzebowania na białko dochodzimy do wartości kalorycznej, która będzie pochodziła z białka, by następnie zsumować ją z kalorycznością pochodzącą z węglowodanów. Sumę wartości pochodzących z białka oraz węglowodanów, odejmujemy od ogólnej wartości BMR i w ten sposób otrzymujemy udział tłuszczy w diecie. Pamiętajmy, że możemy posiłkować się kalkulatorami dobowego spożycia kaloryczności, które wyliczą kaloryczność oraz poszczególny udział makroskładników w pożywieniu.

fat-smash-dietDieta tłuszczowa opiera się na tłuszczach, aczkolwiek należy pamiętać, że nie wszystkie źródła tego makroskładnika są pożądane. Należy pamiętać o prawidłowych proporcjach tłuszczy w diecie. Mowa tu oczywiście o odpowiednim stosunku tłuszczy jednonienasyconych, wielonienasyconych czy nasyconych. Zwróćmy uwagę, aby pożywienie było jak najmniej przetworzone oraz poddane obróbce. Stosunek kwasów Omega-3 oraz Omega-6 jest równie ważny, co prawidłowy stosunek tłuszczy. Jakie zatem produkty powinny być zawarte w diecie tłuszczowej? Jajka, wątróbka czy tłuste ryby są doskonałymi źródłami, zarówno białek, jak i tłuszczy. Nie oznacza to jednak, że musimy rezygnować np. z kurczaka. Odpowiednio przygotowany oraz skomponowany ze źródłem tłuszczy idealnie nada się jako produkt w diecie tłuszczowej.

Dietę tłuszczową, a właściwie białkowo – tłuszczową możemy stosować zarówno w okresie masy, jak i redukcji wagi. Oczywiście, w zależności od określonego celu zgoła inaczej operujemy kalorycznością. Tłuszcze świetnie sprawdzą się u osób, które mają problem z nabraniem dodatkowych kilogramów z prostego powodu – 1 g/9 kcal. Bardzo łatwe i przystępne źródło kcal. Odnosząc się do aspektów redukcji wagi, spożycie tłuszczy o wiele lepiej hamuje nadmierny apetyt, niż wykorzystanie węglowodanów.

muscle-mass-diet

Jak widać na przykładzie tego artykułu, dieta tłuszczowa może być świetnym narzędziem służącym do pracy nad naszym ciałem. Nie należy jednak zapominać, że oprócz wielu zalet, posiada również wady. Przy wyborze odpowiedniego stylu odżywiania, należy się zatem zastanowić nad wieloma czynnikami, które warunkują prawidłowy jego dobór.

Kategorie: Diety,Zdrowe odżywianie i eko życie

Tagi: , , , , , , , , , ,

Dodaj komentarz

Kulturystyka i fitness

Zobacz wszystkie artykuły

Partnerzy portalu

log-kfd-ar log-kfd2-ar
0.17