kfd protein dessert

Raw Food – fenomen w diecie czy wymóg dzisiejszych czasów?

świeża żywność w raw foodRaw Food to kolejna ewolucja w świecie diet i sposobu na życie. Polega na spożywaniu surowych produktów przynajmniej w 70%, choć prawdziwi zapaleńcy, którzy od lat praktykują tę metodę starają się, aby surowe jedzenie towarzyszyło im w 100 %. Propagowanie surowego jedzenia zbiera coraz większą grupę zwolenników, ale czy faktycznie raw food niesie za sobą tylko zdrowe przesłanki, czy istnieją jakieś przeciwwskazania?

W dzisiejszych czasach mamy coraz większą świadomość spożywanych produktów oraz tego, że są one coraz bardziej przetworzone i toksyczne dla naszego organizmu. Najprostszym przykładem jest sprawdzenie na sobie, jak nasz organizm reaguje, kiedy wyjeżdżając za granicę próbuje się tamtejszych ”rarytasów”. Efekty potrafią być różne i mogą nie należeć do miłych wspomnień.

Kwestia przyzwyczajenia do rodzimych produktów, czy być może odczuwalna różnica w smaku zachodnich produktów?

Najgorzej z żywnością jest w krajach wysoko rozwiniętych, gdzie zachorowania na choroby cywilizacyjne takie, jak otyłość, cukrzyca, choroby nowotworowe, choroby serca, także ilość zgonów z ich przyczyny, upatruje się w złej diecie. Dieta ta, często opiera się na produktach rafinowanych, na nadmiernym konsumowaniu produktów zwierzęcych, tłuszczów, białka i węglowodanów prostych, a niestety pozbawiona jest wartościowych związków odżywczych, soli mineralnych, niektórych witamin, błonnika czy związków fitochemicznych. Oczywiście jest to składowy czynnik, który podparty nagannym stylem życia, pozbawionym aktywności fizycznej przybliża nas ku skróceniu swojego żywotu zamiast jego wydłużenia w zdrowiu i w dobrym samopoczuciu.

Jako alternatywa odratowania zdrowia i zapobiegania złym czynnikom wypływającym z aktualnego jadłospisu, zaczęto powracać do korzeni, natury. Surowa żywność to poniekąd, obserwacja sposobu żywienia się zwierząt, zwłaszcza szympansów, które mają zbliżoną budowę układu pokarmowego do ludzkiego. Próba bazowania na zbliżonym sposobie jedzenia zwierząt czyli wybór tylko ekologicznych produktów tudzież produktów z pierwszej ręki od rolników,  ma uzdrowić nasz organizm, odtoksycznić, zapobiec szybkiemu procesowi starzenia i dodać sił witalnych.  Jednak nie istnieje jedna metoda w raw food, wiele osób przystępując do surowej diety ma trudności, aby zrezygnować z niektórych produktów, jak np. mięso  i ryby. Odpowiednia obróbka termiczna w tej diecie jest dozwolona, jak rawfoodowcy tłumaczą chodzi o to, by nie niszczyć naturalnych enzymów i nie pozbywać się drogocennych witamin, minerałów i mikroskładników. Istnieje określona granica. Wiele osób nie wyobraża sobie dni bez ciepłego posiłku i odejście od tradycyjnych dań, jak zupy, dlatego dopuszcza się obróbkę termiczną do  45 st. C. Osoby, które decydują się na surową dietę, próbują przystosować ją pod swoje indywidualne potrzeby. Przejście na taką dietę, należy skonsultować z lekarzem.

eko rynekWystępowanie skutków ubocznych surowej diety

Dieta ta, bowiem owszem powoduje duży spadek ciała, ale można także przesadzić i wpaść w niedożywienie oraz w niedowagę. Należy więc, kontrolować swoją wagę. Trzeba także pamiętać o tym, iż w trakcie stosowania raw food, można doprowadzić do pewnych niedoborów w organizmie, jak np. mogą wystąpić niedobory witaminy D, wapnia czy witaminy B12. Dlatego ważne jest, aby kontrolować sytuacje poprzez rutynowe badania, ewentualnie wspomagając się suplementacją.

Dokładnie nie wiadomo ile osób liczy sobie sympatyzowanie z tą dietą w Polsce. Jest to dieta, o której więcej wiadomo za Oceanem, w Stanach Zjednoczonych.  Z pewnością, by przejść na ten dosyć restrykcyjny sposób jedzenia, łatwiej jest osobom, które wcześniej były  na diecie wegetariańskiej czy wegańskiej. Piramida żywności przede wszystkim opiera się na warzywach zielonych i owocach, następnie ważnym składnikiem są kiełki, nasiona i orzechy, na samej górze są zioła i algi morskie.

Raw food ma wiele zalet i zdecydowanie jest substytutem diety zwyczajnej. Od utraty tkanki tłuszczowej po polepszenie się kondycji skóry, ale ciężko jednoznacznie stwierdzić czy ”surowizna” jest dedykowana dla każdego. Zmiana nawyków żywieniowych na zdrowe i świadomy dobór produktów, to z pewnością klucz do sukcesu do bycia w pełni zdrowym, do tego wspomaganie takiego stylu życia sportem z pewnością da zamierzony efekt. Jednak warto rozsądnie podejść do tego tematu, by dieta nie zawładnęła naszym życiem, a była uzupełnieniem dobrego i zdrowego życia.

Kategorie: Artykuły,Diety,Zdrowe odżywianie i eko życie

Tagi: , , , , , , ,

Dodaj komentarz

Kulturystyka i fitness

Zobacz wszystkie artykuły

Partnerzy portalu

log-kfd-ar log-kfd2-ar
0.23