kfd protein dessert

Dieta w chorobach trzustki i dróg żółciowych

 Choroby związane z trzustką oraz drogami żółciowymi wymagają od danej osoby tego, aby odżywiała się ona we właściwy sposób. Specjalna dieta przewiduje posiłki niezbyt obfite, ale na pewno ich ilość powinna być zwiększona do około pięciu w ciągu doby. Ilość przyjmowanych kalorii powinna być normalna, aczkolwiek ograniczenia istnieją w szczegółach poszczególnych składników pokarmowych.

Mniej tłuszczy, więcej węglowodanów

Dieta w chorobach trzustki oraz w chorobach dróg żółciowych wymaga tego, aby była ona uboższa w tłuszcze, a w zamian zwiększona powinna być ilość przyjmowanych węglowodanów. Ważne jest to, aby się nie przejadać, a tę kwestię niewątpliwie każda osoba potrafi sama sobie regulować. Ważne jest także to, aby poszczególne posiłki były w odpowiedni sposób przyrządzane. Mowa jest tutaj o przyrządzaniu potraw poprzez gotowanie na parze, pieczenie w folii czy też duszenie, ale bez smażenia. Jeśli przyjrzymy się szczegółom tej diety, to oczywiście możemy tam zetknąć się z konkretnymi zakazami i konkretnymi propozycjami potraw dozwolonych. Wiadomości na temat diety znajdziesz także na: http://www.kfd.pl/dieta-w-chorobach-trzustki-i-drog-zolciowych-42428.html/#ixzz39WmOrHeJ

Tagi: ,

Dodaj komentarz

Kulturystyka i fitness

Zobacz wszystkie artykuły

Partnerzy portalu

log-kfd-ar log-kfd2-ar
0.3