kfd protein dessert

7 anty-nowotworowych przypraw i ziół

przyprawy antynowotworoweKuchnia skrywa przed nami wiele tajemnic, a tak naprawdę to zapominamy o tradycyjnych metodach zioło-leczniczych, stosowanych przez nasze babcie. W dobie przetworzonej żywności coraz więcej chemii znajdujemy w składzie naszych ulubionych potraw, które mogą przyczyniać się do zapadania w choroby nowotworowe. Jak temu zapobiec i zminimalizować te ryzyko, używając naturalnych składników dostępnych na wyciągnięcie ręki?

Świadome połączenia smaków, przypraw i ziół uchroni nasze zdrowie przed nieprzyjemnymi dolegliwościami, dzisiaj podzielimy się z wami listą 7 wybranych przypraw i ziół, które stoją w kontrze do nowotworów i nie może ich zabraknąć w Waszej kuchni!

#1 Imbir

imbirOd dawna stosowany w medycynie folkowej, traktowany jako ratunek podczas przeziębień czy zaparć. Imbir można używać w różnych postaciach, świeży, suszony, w formie sproszkowanej czy kandyzowanej. Chociaż aromat świeżego imbiru a mielonego znacząco się różni od siebie, może on do woli zostać zastąpiony jedną lub drugą wersją w zależności od potrzeb i przepisu. Generalnie można zastąpić małą łyżeczkę zmielonego imbiru, jedną dużą łyżeczką stołową świeżo startego imbiru. Spożywanie imbiru i dodawanie go do potraw czy napojów, zapewnia komfort naszemu żołądkowi przy pojawiających się mdłościach, podczas kuracji anty-rakowej.

#2 Rozmaryn

rozmarynTe śródziemnomorskie zioło, wyglądająca jak mała gałązka i jest świetnym źródłem przeciwutleniaczy. Rozmaryn może pomóc w detoksykacji, kiedy zmienia nam się smak, cierpimy na brak apetytu, podczas męczących nas niestrawności  i problemów gastrycznych. Spróbuj wypijać napar z rozmarynu do 3 razy dziennie, który rozwiąże problemy trawienne.

#3 Kurkuma

kurkumaTo roślina wywodząca się z rodziny imbiru, jest to jeden ze składników curry, które nadaje mu charakterystyczny żółty kolor oraz intensywny posmak. Kurkumina, która jest zawarta w kurkumie, to aktywny związek tej przyprawy. Zawarty związek, wykazał właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne, co może chronić nas przed rozwojem nowotworów. Wyciąg z kurkumy, który jest składnikiem wielu suplementów został poddany badaniom, aby sprawdzić czy ma faktyczne działanie lecznicze i zapobiegawcze przy takich chorobach nowotworowych, jak rak piersi, rak okrężnicy, prostata i rak skóry. Mimo, iż pojawiające się wyniki badań początkowych są obiecujące, to na razie sprawdza się tę efektywność na zwierzętach, co w tej fazie jeszcze nie jest wiadome czy przekładać będzie się to na ludzi.

#4 Papryczka chilli

pieprz caynne”Czerwone piekiełko” w ustach, ma dobroczynny wpływ na nasze zdrowie, bowiem w ich składzie możemy znaleźć między innymi kapsaicynę, która paradoksalnie łagodzi ból. Kapsaicyna stosowana miejscowo, w kontakcie ze skórą uwalnia substancje chemiczne. Ilość wytworzonych substancji przy dalszym użyciu tego związku zmniejsza ból w okolicy przyłożenia. Jednak z papryczkami chilli należy obchodzić się ostrożnie, gdyż mogą także powodować poparzenia skórne, dlatego nie powinno się ich wcierać w skórę. Jeśli odczuwasz rwący ból, możesz wykorzystać papryczki chilli lub poprosić lekarza o przepisanie maści, która ma w swoim składzie kapsaicynę. Zastosowanie tego naturalnie pochodzącego związku chemicznego, wykazuje dobre efekty w odniesieniu do leczenia bóli neuropatycznych (bóle ostre, rwące), zwłaszcza, które mogą towarzyszyć po operacjach usuwania zmian nowotworowych. Kolejna zaletą konsumowania papryczek chilli lub dodawania szczypty pieprzu cayenne, jest poprawa trawienia i łagodzenie niestrawności.

#5 Czosnek

czosnekNaturalny antybiotyk, jeden z chętniej stosowanych produktów w kuchni polskiej. Czosnek ma wysoką zawartość siarki, a także jest dobrym źródłem argininy, oligosacharydy, flawonoidów i selenu, które to wszystkie wpływają korzystnie na funkcjonowanie naszego organizmu . Związek aktywny czosnku, zwany allicyną, nadaje jej charakterystyczny zapach i jest produkowany przy bulwie czosnku, wydzielając się m.in. podczas siekania czy krojenia. Kilka znaczących badań wykazuje, iż zwiększenie ilości spożywanego czosnku zmniejsza ryzyko na zachorowanie na raka żołądka, jelita grubego, piersi, trzustki i przełyku. Czosnek może być skuteczną bronią w walce przed lub z rakiem, o wielu mechanizmach działania, w tym przez hamowanie zakażeń bakteryjnych i powstawaniu substancji rakotwórczych w organizmie. Dzięki temu jego mechanizm naprawczy naszego DNA wywołuje śmierć złych komórek, czyli tych rakogennych. Czosnek rzecz jasna wspomaga nasz układ odpornościowy, detoksykację i pomaga w obniżeniu ciśnienia krwi.

 #6 Mięta pieprzowa

mieta pieprzowaPrzez wieki ta niezawodna roślina była i nadal jest stosowana przy problemach żołądkowych, bólach, niestrawności, biegunce czy wzdęciach. Picie naparów z mięty pieprzowej pomaga również w walce z objawami jelita drażliwego i podczas zatruć pokarmowych. Mięta bowiem ma działanie rozluźniające nasze mięśnie, poprawiając przepływ żółci, dzięki czemu pokarm przechodzi przez żołądek szybciej, gdzie zaczyna być trawiony, nie odkładając się w złogi. Jeśli podczas choroby i jej leczenia nabawisz się rozstroju żołądka, zacznij pić codziennie filiżankę herbaty miętowej. Picie mięty ma tak samo działanie przeciwzapalne i odkażające, np. przy zapaleniach gardła. Stosowana jest często w przy owrzodzeniach jamy ustnej, które mogą być rezultatem chemioterapii i radioterapii.

7# Rumianek

rumianekRoślina bardzo dobrze znana w tradycyjnej medycynie naturalnej, posiada wiele walorów leczniczych różnych stanów zapalnych i problemów gastrycznych. Rumianek działa rozkurczowo, wydaje się pomóc zrelaksować skurcze mięśni, szczególnie mięśni gładkich jelit. Rumianek jest także doskonałym lekiem na bezsenność, który zaleca się wypijać przed pójściem spać. Napar z rumianku doskonale się nadaje do łagodzenia stanów zapalnych jamy ustnej czy powstających owrzodzeń.

Tłumaczenie artykułu: 7 cancerfighting-culinary spices and herbs, http://www.dummies.com/how-to/content/7-cancerfighting-culinary-spices-and-herbs.pageCd-storyboard,pageNum-7.html#slideshow

 

 

 

 

Kategorie: Kuchnia Fit

Tagi: , , , , , , , , , , , , ,

Dodaj komentarz

Kulturystyka i fitness

Zobacz wszystkie artykuły

Partnerzy portalu

log-kfd-ar log-kfd2-ar
0.14