kfd protein dessert

Bakaliowe ciasteczka bez mąki i cukru

Ba

Kupne bakaliowe ciasteczka mają to do siebie, że – OK, są pyszne ;) – ale lubią mieć kruchy spód… Postanowiłam zrobić więc półwytrawne ciacha bakaliowe – pół, bo suszone owoce nadają odrobinę słodyczy, a reszta to prażone orzeszki i nasiona. Można oczywiście do masy ciasteczkowej dorzucić słodziku, ale ja przedstawiam przepis podstawowy. A jest podstawowy jak przysłowiowa budowa cepa ;)
Idealne na każdą dietę – zarówno na masę (bo kaloryczne), jak i redukcję (bo bez cukru, zdrowe i – o dziwo – baaardzo sycące). Spróbujecie?
PS Zdjęcie w klimacie świątecznym – bo zrobiłam kilkadziesiąt ciasteczek na Boże Narodzenie. Znikły w dwa dni, ale tylko dlatego, że schowałam w swoim pokoju – inaczej nie byłoby już po nich śladu w Wigilię ;)

Składniki (na ok. 40-50 ciasteczek):

- 100 g orzechów ziemnych,

- 100 g orzechów włoskich,

- 50 g orzechów brazylijskich,

- 100 g nasion sezamu,

- 100 g pestek dyni i/lub słonecznika,

- 50 g siemienia lnianego,

- 60 g suszonych daktyli,

- 60 g rodzynek,

- 60 g suszonych śliwek,

- 5 łyżek otrąb pszennych lub żytnich,

- 5 jajek.

*Można oczywiście użyć dowolnych bakalii – ważne, aby były zachowane proporcje orzechów do nasion i do owoców.

Sposób przygotowania:

Orzechy posiekać w średniej wielkości kawałki (jak na zdjęciach), tak samo pokroić suszone owoce. Nie trzeba tego robić dokładnie – można szybko posiekać dużym nożem kuchennym – im bardziej zróżnicowane kawałki, tym lepiej.
Wrzucić wszystkie składniki (orzechy, nasiona, owoce i otręby) do dużej miski, wymieszać, wbić wszystkie jajka i dokładnie połączyć łyżką.
Kłaść masę bakaliową na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (1 łyżka = jedno ciastko). Wstawić do nagrzanego piekarnika (grzanie góra-dół bez termoobiegu) na 10 min i piec w 180 stopniach. Po 10 minutach można włączyć na 2 minuty termoobieg, aby ciasteczka się lekko zarumieniły.

Gotowe, po wystudzeniu można zajadać :)

Smacznego!
Emmula

Wartości odżywcze:
(całość / 1 ciastko)

Białko: 147 g / 3.3 g
Węglowodany: 195 g / 4.3 g
Tłuszcze: 285 g / 6.3 g
Kaloryczność: 3925 kcal / 87 kcal

 

Kategorie: Kuchnia Fit

Tagi: , , , , , , , , ,

Dodaj komentarz

Kulturystyka i fitness

Zobacz wszystkie artykuły

Partnerzy portalu

log-kfd-ar log-kfd2-ar
0.16