kfd protein dessert

Białkowo-owsiany makaron z kurczakiem – pikantny i rozgrzewający

chilli1a

Makaron z kurczakiem na ostro – przepis zupełnie spontaniczny – wykorzystałam to, co znalazłam w lodówce. Dzięki zawartości warzyw strączkowych jest niezwykle sycący, dodatkowo zdecydowałam się wykorzystać makaron białkowo-owsiany, który – i tutaj zdradzę małą tajemnicę – pojawi się niedługo pod marką KFD ;)
Przygotowanie całości zajęło mi ok. 20 minut, składniki są bardzo proste, w domu na co dzień można jedynie nie mieć warzyw strączkowych w puszce. Warto je jednak dodać, ponieważ są bardzo sycące i – moim zdaniem – jest to składnik obowiązkowy w daniach pikantnych. Dania pikantne z kolei doskonale nakręcają metabolizm, dzięki czemu spalamy więcej kalorii… Same zalety, więc zachęcam do spróbowania :-)

Składniki (1 porcja):

- 60 g makaronu białkowo-owsianego*,

- 150 g piersi z kurczaka,

- 1/2 puszki krojonych pomidorów,

- 1/2 czerwonej papryki,

- 1/2 małej marchewki,

- 2 łyżki czerwonej fasoli konserwowej,

- 1 łyżka soczewicy konserwowej,

- 1/2 cebuli,

- 2 łyżeczki oliwy z oliwek lub oleju ryżowego,

- szczypta pieprzu kajeńskiego,

- świeżo mielony pieprz i sól,

- opcjonalnie: przyprawa do kurczaka po węgiersku.

*Lub dowolnego, polecam również makaron żytni, owsiany lub pełnoziarnisty.

chilli2a

Sposób przygotowania:

Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie (ok. 12-15 min. – podobnie jak standardowy makaron) i odcedzić.
Kurczaka pokroić na cienkie płaty, przyprawić przyprawą po węgiersku (można również przyprawić pieprzem, solą oraz oprószyć pieprzem kajeńskim).
Na patelni rozgrzać łyżeczkę oliwy i usmażyć kurczaka na małym ogniu (najlepiej pod przykryciem) – ok. 3-4 minut z każdej strony. Po usmażeniu przełożyć kurczaka na talerz, na patelnię wylać drugą łyżeczkę oliwy i podsmażyć krótko cebulkę.
Wlać pół puszki pomidorów krojonych oraz dodać pokrojoną w talarki marchewkę oraz posiekaną w kostkę paprykę. Dusić ok. 3-4 minut, następnie dodać 2 łyżki fasoli czerwonej oraz łyżkę  soczewicy, wymieszać oraz doprawić do smaku pieprzem kajeńskim.
Krótko podgrzać i wymieszać z ugotowanym makaronem oraz pokrojonym kurczakiem.
Przełożyć na talerz, na koniec można jeszcze dodatkowo oprószyć świeżo zmielonym pieprzem, by dodać jeszcze więcej pikanterii.

Życzę smacznego – mam nadzieję, że rozgrzeje Was w chłodne popołudnie :)
Emmula ;)

Wartości odżywcze:
(1 porcja – składniki z przepisu)

Białko: 59 g
Węglowodany: 64 g
Tłuszcz: 15 g
Kaloryczność: 645 kcal

Kategorie: Kuchnia Fit

Tagi: , , , , , , , ,

Dodaj komentarz

Kulturystyka i fitness

Zobacz wszystkie artykuły

Partnerzy portalu

log-kfd-ar log-kfd2-ar
0.13