kfd protein dessert

Chleb bez mąki domowej robocizny

bezglutenowy chlebPodstawą zdrowego odżywiania powinno być odrzucenie białego pieczywa, które jest znacznie przetworzone i tym samym jest bezwartościowym produktem, dostarczającym nam pustych kalorii. Jednak nawet osoby odchudzające się nie powinny całkowicie rezygnować ze spożywania pieczywa, ponieważ jest ono ważnym źródłem energii oraz dostarcza cennych składników dla naszego organizmu, tj. błonnik, witaminy z grupy B, witaminę E, czy kwas foliowy. Sklepowy chleb jest często ”oszukany”, barwiony karmelem, zawiera konserwanty i polepszacze smaku. Dlatego najlepiej piec chleb samemu, ale nie każdy ma na to czas i dryg do tego – a więc warto skorzystać z naszego przepisu!

Dzisiaj przedstawiamy Wam przepis na chleb czystoziarnisty, bez dodatku mąki i drożdży. Jest prosty, szybki w przygotowaniu i idealnie nadaje się dla osób dbających o linię! Mogą go spożywać także osoby stosujące dietę bezglutenową.

Składniki:

  • 145 g (ok. 1,5 szklanki) płatków owsianych (bezglutenowych),
  • 80 g siemienia lnianego,
  • 130 g mieszanki nasion słonecznika i pestek z dyni,
  • 60 g migdałów / orzechów laskowych / włoskich,
  • 4 łyżki łusek psyllium lub 4 jajka*,
  • 2 łyżki nasion chia,
  • 1 łyżeczka drobno mielonej soli morskiej,
  • 1 łyżka syropu klonowego lub miodu,
  • 3 łyżki oleju kokosowego (lub roztopionego klarowanego masła),
  • 350 ml wody,

*psyllium – babka płesznik, która sklei nam wszystkie składniki i dodatkowo zawiera błonnik pokarmowy, można zastąpić ją jajkami.

Sposób przygotowania

  • Keksówkę smarujemy tłuszczem i wsypujemy do niej wszystkie nasiona i orzechy.
  • Dodajemy płatki owsiane oraz sproszkowaną babkę i wszystko dokładnie mieszamy.
  • Składniki mokre jak woda, roztopiony tłuszcz oraz syrop klonowy/miód mieszamy w osobnym naczyniu i wlewamy do suchych składników (keksówki).
  • Wszystko dokładnie mieszamy, ubijamy na bochenek i odstawiamy na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
  • Pieczemy w 180 stopniach C przez 20 minut, a następnie wyciągamy go z formy i pieczemy na kratce przez 40 minut.

chleb bez mąki domowej robotyI jak Wam smakuje kanapka z takim chlebem? :)

Kategorie: Kuchnia Fit

Tagi: , , , , , ,

Dodaj komentarz

Kulturystyka i fitness

Zobacz wszystkie artykuły

Partnerzy portalu

log-kfd-ar log-kfd2-ar
0.14