kfd protein dessert

Chrupiący keks na bazie mąki pełnoziarnistej

1

Keks kojarzy mi się z wilgotnym, dość ciężkim ciastem pełnym bakalii. Prawdę powiedziawszy, nie wiem czy do prawdziwego keksu dodaje się dużo tłuszczu – w naszym, jedynym jego źródłem są żółtka jaj oraz orzechy :). To pierwsza z jego zalet.

Druga – wychodzi świetnie wyrośnięty nawet z mąki w 100% pełnoziarnistej. Kolejna rzecz – suszone i kandyzowane owoce zostały zastąpione świeżymi kawałkami jabłek, co świetnie sprawdzi się na diecie redukcyjnej (panowie i panie na masie mogą sobie oczywiście pozwolić na bardziej kaloryczne dodatki ;)).

I dodam jeszcze jeden drobiazg – mieszamy wszystko maksymalnie 20 minut, następnie hop do piekarnika i po 3 kwadransach… gotowe!

Składniki (keksówka o wymiarach 21 x 8 cm lub odrobinę większa*)

  • 2 szklanki (260 g) – mąki pszennej pełnoziarnistej**,
  • 5 całych jajek – oddzielić białka od żółtek,
  • 40 g słodzika w proszku do wypieków,
  • ok. 300 ml odtłuszczonego mleka,
  • 60 g orzechów włoskich – drobno posiekanych,
  • 1 małe jabłko – obrane ze skórki,
  • szczypta soli,
  • szczypta mielonego imbiru,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • opcjonalnie (do dekoracji): 50 g dobrej jakości gorzkiej czekolady, garść płatków migdałowych.

*Jeśli macie keksówkę z silikonu, to wymiary 21 x 8 będą idealne (forma się nieco „rozjedzie” ;). Jeśli macie zwykłą, to polecam zmniejszyć proporcje nawet o połowę lub użyć większej formy.

**Ilość odpowiednia dla mąki pszennej pełnoziarnistej drobno mielonej. Jeśli Wasza mąka jest grubo mielona (otręby widocznie się oddzielają) – polecam użyć mąki pełnoziarnistej i jasnej w proporcji 3:1.

2

Sposób przygotowania:

W jednej misce umieścić żółtka, posiekane orzechy i słodzik. Zmiksować mikserem do uzyskania stosunkowo jednolitej masy.
W oddzielnym naczyniu dokładnie wymieszać mąkę, sól, imbir i proszek do pieczenia. Ciągle miksując zawartość pierwszej miski, naprzemiennie dosypywać sypkie składniki i dolewać mleko.
Jabłko pokroić na płaskie kosteczki, dodać do ciasta i wymieszać łyżką.
W oddzielnym naczyniu ubić białka na sztywną pianę i dodać do masy – wymieszać łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji.
Keksówkę najlepiej lekko natłuścić – odrobiną masła lub olejem w spray’u – a następnie wylać do formy ciasto.
Piec w 170 stopniach przez 45 minut, następnie studzić przy uchylonych drzwiczkach.
Po wystudzeniu warto ciasto ozdobić – czekoladę rozpuścić w mikrofali lub kąpieli wodnej, udekorować w dowolny sposób i posypać migdałami. Wstawić do lodówki, aby polewa zastygła.

Smacznego - objadanie się takim ciastem to sama przyjemność bez grzeszków w diecie ;)
Emmula!

Kategorie: Kuchnia Fit

Tagi: , , , , , , , , , ,

Dodaj komentarz

Kulturystyka i fitness

Zobacz wszystkie artykuły

Partnerzy portalu

log-kfd-ar log-kfd2-ar
0.19