kfd protein dessert

Czekoladowe ciasto z burakami

Chocolate cake with beetsA to Ci nowość! Jednak takie połączenie może wzbogacić nie jedno fit – menu wśród deserów, a co za tym idzie, to kolejne doznania smakowe. Agnieszka z Projekt Matka Polka, początkowo miała upiec ciasto marchewkowe, ale zdobyła się na nieco awangardową wersję ciasta czekoladowego, dodając do niego nasz polski produkt – buraki.

Poniżej przepis blogerki.

Składniki:

  • 300 gram buraków,
  • 100 gram gorzkiej czekolady (fajnie jak będzie wysoko procentowa ),
  • 80 gram płatków owsianych zmielonych,( lub mąka orkiszowa,pszenna jak nie masz płatków),
  • 4 łyżki oleju,
  • 3 łyżki miodu,
  • łyżka słodziku,
  • 2 łyżki kakao,
  • szczypta soli,
  • 2 jajka,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/2 szklanki wody (opcjonalnie).

ciasto czekoladowe z burakówSposób przygotowania

  • Buraki gotujemy, studzimy,obieramy i ścieramy na najmniejszych oczkach.
  • Dodajemy do tego rozpuszczoną gorzką czekoladę. Mieszamy. Do tej konsystencji dodajemy olej, miód, jajka i wodę.
  • W drugiej misce mieszamy suche składniki: mąkę,sól, proszek do pieczenia i kakao.
  • Do sypkich składników dodajemy plynne i mieszamy wszystko.
  • Masę wylewamy do formy, obłożonej papierem(w moim przypadku okraglej) i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180stopni na 50 minut. Po tym czasie ciasto przykrywamy folią aluminiową i dopiekamy ok 20 min.
  • Test z patyczkiem nie zda tu testu ponieważ ciasto będzie wilgotne.
  • Po upływie czasu wyciągamy ciacho z foremki i studzimy. Przedzielamy ciasto na pół (ja to robię nitką) i smarujemy odrobiną rozpuszczonej czekolady (ja posmarowałam środek dżemem śliwkowym).
  • Górę ozdabiamy rozpuszczoną czekoladą z owocami.

Najlepiej by ciasto się nieco przegryzło i poleżało sobie. Ok. 3-4h.

Cały przepis zobaczycie tutaj.

Kategorie: Kuchnia Fit

Tagi: , , ,

Dodaj komentarz

Kulturystyka i fitness

Zobacz wszystkie artykuły

Partnerzy portalu

log-kfd-ar log-kfd2-ar
0.14