kfd protein dessert

Dietetyczna Panna Cotta

deser z odżywką białkowąPanna Cotta to pyszny, włoski deser, który w oryginalnym przepisie, robiony jest na bazie śmietany, tworząc lekką piankę oblaną sezonowymi owocami – najczęściej w postaci sosu malinowego lub truskawkowego. Niestety ten pyszny deser jest wysokokaloryczny, ale kto powiedział, że będąc na diecie nie możesz pozwolić sobie na takie pyszności?

Specjalnie dla tych, którzy dbają o linię, ale nie chcą rezygnować ze słodkiej przyjemności, przygotowaliśmy przepis na dietetyczną Panna Cottę!

Składniki:

  • 100 g lekkiego twarożku homogenizowanego,
  • 250 ml chudego mleka,
  • 3 łyżeczki stewii,
  • mała laska wanilii,
  • 1 łyżka żelatyny,
  • kilka kropel aromatu waniliowego,
  • 2 łyżeczki nasion Chia,
  • 150 g malin lub truskawek,
  • opcjonalnie: miarka odżywki białkowej.

Sposób przygotowania:

  • Rozpuść żelatynę w 1/3 szklanki wody.
  • Podgrzej mleko i dodaj do niego ziarenka wanilii, zdejmij mleko z ognia i dodaj do niego żółtka wymieszane ze stewią, wszystko dokładnie wymieszaj.
  • Do twarożku homogenizowanego dodaj aromat waniliowy, nasiona Chia oraz odżywkę białkową i przelej do mleka, cały czas mieszając.
  • Na koniec dodaj rozpuszczoną żelatynę , masę przelej do foremek i wstaw na minimum 2 h do lodówki.
  • Maliny podgrzej w rondelku aż do wytworzenia się sosu, możesz dodać łyżkę miodu.
  • Gotową Panna Cottę przełóż z foremek na talerzyk i polej sosem malinowym.

Smacznego!

Kategorie: Kuchnia Fit

Tagi: , , , , , ,

Dodaj komentarz

Kulturystyka i fitness

Zobacz wszystkie artykuły

Partnerzy portalu

log-kfd-ar log-kfd2-ar
0.15