kfd protein dessert

Dietetyczne muffiny marmurkowe

IMG_2228b

Pamiętacie kokosowe ciasto z białej fasoli? Dziś przedstawiam Wam marmurkowe muffiny o wysokiej zawartości białka – również fasolowe. Wspaniale smakują i świetnie wyglądają, a w dodatku mają tylko 55 kalorii!

Składniki (na 20 muffinek):

Część kakaowa:

- 220 g (jedna puszka) – czerwonej fasoli,

- 3 jajka,

- 50 g – jogurtu naturalnego,

- 30 g – kakao o obniżonej zawartości tłuszczu,

- 30 g – słodziku w proszku do wypieków,

- szczypta soli,

- 1 łyżeczka – sody oczyszczonej,

- kilka kropli aromatu waniliowego.

Część jasna:

- 220 g (jedna puszka) – białej fasoli,

- 3 jajka,

- 50 g jogurtu naturalnego,

- 30 g – odżywki białkowej,

- 30 g – słodziku w proszku do wypieków,

- szczypta soli,

- 1 łyżeczka – sody oczyszczonej,

- kilka kropli aromatu waniliowego.

IMG_2218

Sposób przygotowania:

Najpierw przygotować część kakaową: w dużej misce umieścić wszystkie potrzebne o niej składniki i zmiksować na gładką masę za pomocą blendera. Przelać ją równomiernie do foremek na muffiny (do połowy ich wysokości).

Następnie – w oddzielnej lub umytej misce (aby kolor był jednolity) – powtórzyć dokładnie tę czynność, tym razem ze składnikami do części jasnej. Dopełnić nią foremki na muffiny.

Piec przez 20-25 minut w 180 stopniach. Po tym czasie studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie na kratce.

Życzę smacznego :)
Emmula

Wartości odżywcze:
Całość / 1 sztuka:

Białko: 98 g / 5 g
Węglowodany: 80 g / 4 g 
Tłuszcze:
40 g / 2 g
Kaloryczność:
1065 kcal / 55 kcal

Kategorie: Kuchnia Fit

Tagi: , , , , , ,

Dodaj komentarz

Kulturystyka i fitness

Zobacz wszystkie artykuły

Partnerzy portalu

log-kfd-ar log-kfd2-ar
0.19