kfd protein dessert

Dietetyczne muffiny z fasoli z kawałkami czekolady

mufffin1

Z pewnością pamiętacie moje poprzednie przepisy na wypieki z fasoli. Obydwa zawierały dodatek odżywki białkowej, która nadaje wypiekom specyficzną strukturę. Tym razem chciałabym przedstawić przepis bazowy – również dietetyczny i jak najbardziej zdrowy, jednak przypominający w smaku tradycyjnego murzynka czy inne mocno czekoladowe ciasto.
Dodatkowo – lepiej wygląda w formie ciasta niż małych babeczek, ponieważ fantastycznie prezentuje się w przekroju, jednak ja przedstawię obydwie wersje.
Te muffiny (tudzież ciasto) fasolowe nie zawierają odżywki białkowej (są więc idealne dla osób, które nie stosują tego typu suplementów), zamiast niej użyte zostało gorzkie kakao oraz dobrej jakości czekolada. Minimalny dodatek zdrowego oleju powoduje, że wypiek jest niezwykle soczysty i smakuje nawet przeciwnikom „uzdrowionych” słodkości i wypieków.

Składniki (tortownica o średnicy 20-22 cm lub 13 muffin):

- 240 g odsączonej czerwonej fasoli,

- 4 małe jajka,

- 30 ml oleju ryżowego lub oliwy z oliwek,

- 30 g gorzkiego odtłuszczonego kakao,

- 30 g słodziku do wypieków,

- 50 g gorzkiej czekolady (o wysokiej zaw. kakao),

- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,

- kilka kropli aromatu migdałowego (opcjonalnie),

- szczypta soli,

- 25 g orzechów włoskich (do dekoracji).

muffin2

Sposób przygotowania:

Odsączoną fasolę umieścić w misce. Wbić jajka, wsypać kakao, słodzik, sodę i szczyptę soli oraz – jeśli używamy – kilka kropli aromatu migdałowego. Zblendować na gładką masę.

Czekoladę posiekać (na stosunkowo duże kawałki), dodać do masy i wymieszać łyżką. Przelać do foremek na muffiny (lub do tortownicy) i wstawić do nagrzanego do 180 stopi piekarnika. Piec ok. 30 minut (grzanie góra-dół, raczej bez termoobiegu, aby wypiek nie był suchy).

Studzić przy uchylonych drzwiczkach. Udekorować w dowolny sposób - ja każdą muffinę udekorowałam połówką orzecha włoskiego (położone przed pieczeniem), a ciasto polałam czekoladą i pospałam wiórkami kokosowymi.

muffin3

Poniżej przedstawiam, jak prezentuje się ten wypiek w formie ciasta.

ciasto1

ciasto2

Smacznego, można jeść bez wyrzutów sumienia :)
Emmula

Wartości odżywcze*:
(całość / 1 babeczka / 1 porcja ciasta = 1/8 tortownicy)

Białko: 55 g / 4.3 g / 6.9 g
Węglowodany: 55 g / 4.3 g / 6.9 g
Tłuszcz: 81 g / 6.2 g / 10 g
Kaloryczność: 1185 kcal / 91 kcal / 148 kcal

*Z dodatkiem orzechów w ramach dekoracji, ale bez czekolady i wiórków kokosowych.

Kategorie: Kuchnia Fit

Tagi: , , , , , , , , ,

Dodaj komentarz

Kulturystyka i fitness

Zobacz wszystkie artykuły

Partnerzy portalu

log-kfd-ar log-kfd2-ar
0.18