kfd protein dessert

Dietetyczny sernik białkowy – bez węglowodanów

1b

Kto nie lubi serników? No dobra, pewnie istnieją takie osoby, jednak nie da się ukryć, że sernik to jeden z najbardziej popularnych wypieków. I bynajmniej zwykle nie należy do dietetycznych, choć nawet w klasycznej wersji uchodzi za najzdrowszy wybór spośród ciast – ze względu na wysoką zawartość białka w porównaniu do innych szarlotek czy makowców.
W dodatku jest to ciasto znane chyba na całym świecie, tylko każdy kraj ma jego inną, ulubioną wersję.
A gdyby tak zrobić własną ulubioną wersję – taką bardzo fit, o bardzo niskiej zawartości tłuszczów i prawie zerowej węglowodanów? Jak znalazł na nadchodzące święta ;)
Dziś wyjątkowo przepis nie jest moim autorskim wynalazkiem – zaczerpnęłam go z forum KFD.pl od jednego z użytkowników - i postanowiłam umieścić tutaj, ponieważ jest naprawdę rewelacyjny. Mam nadzieję, że i Wy się w nim zakochacie!

Składniki (tortownica o średnicy 25 cm):

- 1 kg chudego twarogu,

- 10 jajek,

- 10 g kazeiny micelarnej KFD Premium Dessert – w dowolnym smaku*,

- 10-12 tabletek słodzika,

- 1 łyżka gorzkiego odtłuszczonego kakao,

- ok. 200 ml chłodnej wody,

- szczypta soli.

Do dekoracji (opcjonalnie): 50 g KFD Premium Dessert o smaku czekoladowym**, 180 ml mleka lub wody, garść orzechów włoskich, łyżka wiórków kokosowych, kostka gorzkiej czekolady. 

*Polecam szczególnie smaki: kokosowy, waniliowo-kokosowy oraz lody waniliowe – idealnie nadają się do sernika.

**Można użyć każdego innego smaku i – podczas przygotowywania – dosypać odrobinę kakao dla osiągnięcia czekoladowego koloru polewy.

2b

Sposób przygotowania:

Twaróg zmielić w maszynce do mielenia lub dokładnie zmielić blenderem*.
Białka oddzielić od żółtek, słodziki rozpuścić w odrobinie gorącej wody.
Do zmielonego twarogu dolać 200 ml chłodnej wody oraz wodę z rozpuszczonymi słodzikami i zacząć miksować. Podczas miksowania dodawać stopniowo żółtka jaj, dosypać kazeinę i miksować do osiągnięcia gładkiej masy.
Masę serową podzielić na pół, jedną połowę umieścić w osobnym dużym naczyniu i do jednej połowy dodać kakao (w razie potrzeby można dodać jeszcze trochę wody do tej części, ponieważ kakao zagęści masę) i dokładnie połączyć za pomocą miksera.
Białka jaj ubić na sztywną pianę – połowę piany dać do jasnej masy serowej, a połowę do kakaowej. Bardzo delikatnie – ale dokładnie – wymieszać łyżką.
Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, brzegi lekko natłuścić (ja zawsze używam oleju kokosowego lub prawdziwego masła „extra” o zaw. tłuszczu 82%). Można wylać najpierw kakaową część, a następnie na górę białą, jednak ja – dla osiągnięcia efektu zebry – wolę wylewać masy na przemian.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie góra-dół, raczej bez termoobiegu) na godzinę. Po godzinie wyłączyć piekarnik i zostawić sernik w środku bez otwierania, a dopiero po 30 min uchylić drzwiczki. Takie stopniowe studzenie powinno zminimalizować „opadanie” sernika, chociaż niestety – jak to sernik – i tak opadnie.
Dopiero po całkowitym wystudzeniu wstawić do lodówki na kilka godzin.

*Ja używam blendera ręcznego, więc mielenie powtarzam jeszcze po zmiksowaniu twarogu z żółtkami i kazeiną.

Dekorowanie:
Do większego naczynia wlać mleko i wsypać kazeinę – miksować mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 30 sekund. Powstałym deserem białkowym udekorować wierzch sernika, posypać orzechami (część można pokruszyć, część zostawić w całości), wiórkami kokosowymi i startą na tarce gorzką czekoladą. Voilà :)

Życzę smacznego wszystkim mniejszym i większym Łasuchom ;)
~ Emmula

Wartości odżywcze*:
(całość / kawałek ze zdjęcia – 1/8 tortownicy)

Białko: 367 g / 46.8 g
Węglowodany: 38 g / 4.75 g
Tłuszcze: 52 g / 6.5 g
Kaloryczność: 2095 kcal / 262 kcal

*Bez składników użytych do dekoracji.

Kategorie: Kuchnia Fit

Tagi: , , , , , , , , ,

Dodaj komentarz

2 komentarzy do Dietetyczny sernik białkowy – bez węglowodanów

  1. Sebastian Królik pisze:

    Małę pytanko do. Ile tych zołtek bo nie jest sprecyzowane. Z góry dzieki ;)

Kulturystyka i fitness

Zobacz wszystkie artykuły

Partnerzy portalu

log-kfd-ar log-kfd2-ar
0.18