kfd protein dessert

Drożdżówki razowe

domowe słodkie bułkiSłodka bułka, chyba każdemu kojarzy nam się z dzieciństwem. Po małych modyfikacjach w przepisie, może na stale zagościć w naszym menu, jako pyszna przekąska, pasująca do porannej kawy. W swojej diecie, nie rezygnując z przyjemności, Joasia – dziewczynainformatyka, postanowiła dostosować przepis do swoich potrzeb. Sympatycy drożdżówek, koniecznie sprawdźcie przepis! :)

Kto z nas nie lubi mięciutkich drożdżówek z kruszonką i kremowym lukrem. Z serem, dżemem lub z jabłkami, co kto woli. Czasem i ja mam ochotę na taką domową drożdżówkę. Zamiast jednak pójść na łatwiznę i kupić bułkę w sklepie, wolę sama przygotować ją w domu z użyciem dużo zdrowszej niż pszenna mąki żytniej.

Składniki ( na ok. 12 małych drożdżówek):

ciasto drożdżowe

  •  300 g mąki pszennej razowej,
  •  20 g świeżych drożdży,
  •  125 ml ciepłej wody,
  •  2 jajka,
  •  25 g słodzika do wypieków,
  •  60 g oleju kokosowego,

farsz serowy

  • 250 g twarogu,
  • 2 żółtka,
  • 2 łyżki serka waniliowego,
  • słodzik do smaku (opcjonalnie),
  • kilka łyżeczek ulubionego dżemu (opcjonalnie).
drozdzowki_zytnie

www.dziewczynainformatyka.pl

Sposób przygotowania:

  • Do miski wlewamy ciepłą wodę, a następnie dodajemy pokruszone drożdże, słodzik i ok. 50 g mąki.
  • Odstawiamy na 5-10 minut aż drożdże zaczną pracować (wystawiłam przykrytą miseczkę na balkon, na słońce).
  • Po tym czasie dodajemy roztopiony wcześniej olej kokosowy, jajka i resztę mąki.
  • Dokładnie wyrabiamy ciasto (jeśli ciasto jest zbyt wilgotne i klei się do rąk, dosypujemy mąki).
  • Miseczkę przykrywamy i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na 20-30 minut.
  • Podczas gdy ciasto wyrasta, przygotowujemy farsz serowy, blendując wszystkie składniki razem.
  • Gdy ciasto trochę wyrośnie, rozwałkowujemy je na kształt kwadratu lub prostokąta, a następnie smarujemy całość przygotowaną masą serową.
  • Zwijamy ciasto w roladę.
  • Gotową roladkę kroimy na plastry o grubości ok. 2-3 cm, a następnie układamy je na blaszce (zostawiamy między nimi odstęp, bo w trakcie pieczenia drożdżówki trochę wyrosną).
  • Na wierzchu każdej bułeczki możemy nałożyć trochę ulubionego dżemu lub marmolady.
  • Pieczemy 18 minut w 180°C (termoobieg).

Cały wpis przeczytacie tutaj.

Kategorie: Kuchnia Fit

Tagi: , , , ,

Dodaj komentarz

Kulturystyka i fitness

Zobacz wszystkie artykuły

Partnerzy portalu

log-kfd-ar log-kfd2-ar
0.2