kfd protein dessert

Krem z dyni z kurkumą i ze słonecznikiem

krem z dyni

Krem z dyni to idealne jesienne danie, sycące i pełne wartości odżywczych. Dodatkowo ten produkt o tej porze roku jest łatwo dostępny i stanowi lekką alternatywę dla ciepłego posiłku w ciągu dnia. Wystarczy połączyć kilka produktów, aby nasz krem z dyni miał wyrazisty smak, a kubki smakowe oszalały na punkcie tego dania! Jak to zrobić? Podsuwamy prosty przepis!

Sposób na wydrylowanie dyni – zanim zabierzesz się do wydłubywania zawartości, wstaw na kilkanaście minut rozciętą dynię na pół do piekarnika. Ten zabieg ułatwi wydrążanie z niej zawartości, zmiękczając całkowicie dynie i w późniejszym etapie przyśpieszając proces blendowania.

Składniki:

  • 1 średnia dynia,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  • 2 marchewki,
  • 1 ostra papryczki chilli,
  • pestki dyni lub słonecznik,
  • 4 łyżki stołowe kurkumy,
  • pieprz  i sól,
  • 1/2 pora opcjonalnie może być szczypior.

Sposób przygotowania

  • Warzywa wszystkie pokrój w kosteczkę, cebulę zeszklij na maśle na patelni.
  • Pestki dyni i słonecznik możesz uprażyć na maśle na patelni, lub wrzucić na końcu do zupy jeśli lubisz chrupać.
  • Kawałki dyni wrzuć do blendera wraz z resztą składników, dopraw do smaku i dodaj kurkumy.
  • Całość ze sobą zblenduj.
  • Uzyskaną masę zacznij gotować dodając ok. 700 ml bulionu drobiowego.
  • Gotuj na małym ogniu, uważaj aby zupa się nie zagotowała.
  • Na koniec dodaj pokrojony por i słonecznik.

 

Kategorie: Kuchnia Fit

Tagi: , , , , , ,

Dodaj komentarz

Kulturystyka i fitness

Zobacz wszystkie artykuły

Partnerzy portalu

log-kfd-ar log-kfd2-ar
0.15