kfd protein dessert

Makaron w sosie cytrynowym ze szparagami

makaron ze szparagamiTo danie jest dedykowane dla wegetarianów, ale i nie tylko, mix smaków powinien również przypodobać się mięsożernym głodomorom ;). Makaron a’la spaghetti z sosem cytrynowym, do tego świeże zielone szparagi to zwieńczenie wakacyjnej pory. Posiłek idealnie nadaje się na upalne dni, do tego sos cytrynowy stanowi nutkę orzeźwienia. Danie jest proste i szybkie do wykonania, poniżej przedstawiamy Wam przepis na 4 osoby.

Składniki:

  • 1 opakowanie makaronu spaghetti, najlepiej pełnoziarnistego,
  • 0,5 kg zielonych szparagów,
  • 3/4 opakowania kremowego białego serka np. Philadelphia,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 cytryna,
  • 1 kostka bulionu z kurczaka,
  •  opakowanie tartego parmezanu.

Sposób przygotowania:

  • Wrzuć makaron do gotującej się wody, gotuj przez tyle czasu, jak napisane jest na opakowaniu. Omiń sól i dolej łyżkę stołową oliwy z oliwek.
  • W tym czasie opłucz szparagi i używając obieraczki do warzyw, obierz je na cienkie, podłużne plastry.
  • Po ugotowaniu się makaronu, odcedź go. Użyj wody po makaronie i wlej jedną szklankę do blendera.
  • Do blendera wrzuć startą skórkę od cytryny, wyciśnięty sok z cytryny, kostkę bulionową, 3 ząbki czosnku oraz serek twarogowy. Całość zblenderuj na gładką masę.
  • Ugotowany makaron przełóż do rondla lub na patelnię, dodaj do niego kremowy sos i szparagi. Delikatnie mieszając, gotuj na średnim ogniu przez 3 minuty aż do podgrzania.
  • Gotową całość posyp parmezanem i skórką od cytryny.

Smacznego!

Kategorie: Kuchnia Fit

Tagi: , , ,

Dodaj komentarz

Kulturystyka i fitness

Zobacz wszystkie artykuły

Partnerzy portalu

log-kfd-ar log-kfd2-ar
0.14