kfd protein dessert

Meksykańskie burrito w wersji light

burrito w wersji lightPożywne i nie co egzotyczne…ale kto z nas nie lubi dań z nutką pikanterii!

Burrito w klasycznej wersji meksykańskiej, to danie raczej ciężko strawne i ociekające tłuszczem. By jednak nie rezygnować z przyjemności smakowania tego meksykańskiego przysmaku, nasza zaprzyjaźniona blogerka-Asia postanowiła ten przepis zmodyfikować na wersję light!

Sprawdźcie przepis na przepyszne meksykańskie burrito.

Składniki (5 porcji):

  • 5 tortilli pełnoziarnistych (polecam zrobić samemu),
  • 0,5kg mięsa mielonego z indyka,
  • pół czerwonej papryki,
  • czerwona cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • pół puszki czerwonej fasoli,
  • pół puszki kukurydzy,
  • puszka pomidorów w kawałkach,
  • przyprawa „chilli con carne” lub miks przypraw (sól, pieprz, słodka i ostra papryka, czosnek, kolendra, oregano).

Sposób przygotowania:

  • Mięso podsmażamy na cooking spray’u (lub na odpowiedniej ilości oleju, np. ryżowego), dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy.
  • Gdy mięso nie będzie surowe, dodajemy pokrojoną w drobną kostką paprykę i cebulę. Dusimy ok. 5 min, żeby papryka zmiękła.
  • Na koniec dodajemy fasolę, kukurydzą i pomidory, dusimy jeszcze chwile. Doprawiamy do uzyskania odpowiedniego stopnia pikantności.
  • Tortille podgrzewamy w chwilę w piekarniku, żeby zmiękły (wrzucam na 2-3 min do 150°C).
  • Ciepły farsz nakładamy na środek podgrzanej tortilli i zawijamy jak krokieta. Grillujemy ok. 2 min w opiekaczu lub na patelni grillowej.

mexican_burritoPrzepisem podzieliła się z nami dziewczyna informatyka. Cały wpis przeczytacie tutaj.

Kategorie: Kuchnia Fit

Tagi: , , ,

Dodaj komentarz

Kulturystyka i fitness

Zobacz wszystkie artykuły

Partnerzy portalu

log-kfd-ar log-kfd2-ar
0.14