kfd protein dessert

Pełnowartościowe kokosowe curry z piersi kurczaka

curry2

 

Curry często bywa potrawą tłustą i niezbyt dietetyczną, jednak można ją wzbogacić o wiele składników odżywczych w postaci warzyw, a także uszczuplić o sporą dawkę tłuszczu.
Potrawa ta zwykle charakteryzuje się dodatkiem składników otrzymanych z orzecha kokosowego (w tym wypadku jest to olej kokosowy oraz mleczko kokosowe), który charakteryzuje się właściwościami wspomagającymi regenerację po wysiłku sportowym, wspomaga również metabolizm i trawienie, a przy tym doskonale nadaje się do smażenia.
Nie pozostaje nic innego, tylko wcinać kokosy i produkty z niego otrzymane! :)
Dziś zapraszam na kokosowe curry z piersi kurczaka.

Składniki (2 porcje):

- 300 g – piersi z kurczaka,

- 200 ml – mleka kokosowego,

- łyżeczka – oleju kokosowego nierafinowanego i tłoczonego na zimno,

- łyżka – czerwonej pasty curry,

- 1 średniej wielkości ząbek czosnku,

- 1/2 – czerwonej papryki,

- 1 garść – zielonej fasolki szparagowej,

- szczypta słodziku w proszku,

- 1-2 łyżeczki – sosu sojowego,

- świeżo zmielony pieprz.

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka dokładnie umyć, osuszyć i pokroić na 1-2 centymetrowe kawałki. Fasolkę podgotować (w przypadku świeżej) i pokroić na krótsze kawałki; w przypadku fasolki mrożonej – wyciągnąć ją tyko z zamrażarki.
Na patelni rozgrzać olej i dodać pastę curry. Przesmażyć przez kilka sekund, często mieszając, następnie dodać drobno posiekany ząbek czosnku, a w następnej kolejności pokrojoną pierś kurczaka. Smażyć przez 2-3 minuty – po tym czasie dodać pokrojoną w kostkę paprykę oraz przygotowaną wcześniej fasolkę. Zalać wszystko mlekiem kokosowym, dodać słodzik* oraz sos sojowy, doprawić także świeżo zmielonym pieprzem. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez ok. 5 minut, aż sos się nieco zredukuje.
Podawać z ryżem jaśminowym.

*Można oczywiście zastąpić cukrem – wówczas należy go dać 1/2 łyżeczki.

Życzę smacznego,
Emmula :)

curry1a

 

Wartości odżywcze:
Dla 1 porcji (bez dodatku ryżu):

Białko: 35 g
Węglowodany:
6 g
Tłuszcze:
24 g
Kaloryczność:
390 kcal

Kategorie: Kuchnia Fit

Tagi: , , , , , , ,

Dodaj komentarz

Kulturystyka i fitness

Zobacz wszystkie artykuły

Partnerzy portalu

log-kfd-ar log-kfd2-ar
0.14