kfd protein dessert

Pełnoziarnista pizza z mozzarellą i pomidorami

1

Pizza jest prawdopodobnie jednym z najpopularniejszych fast foodów dostępnych na rynku, czy to w restauracji, czy w formie mrożonej… Nie da się jednak ukryć, że tradycyjna wersja tej potrawy nie sprzyja utrzymaniu szczupłej i wysportowanej sylwetki.
Można jednak poświęcić trochę czasu, aby przygotować zdrowszą wersję pizzy w domowym zaciszu. Przedstawiam dziś swoją propozycję – na cienkim cieście pełnoziarnistym, z dodatkiem odtłuszczonego sera mozzarella, pomidorów i oliwek oraz kilku pasków szynki parmeńskiej, serwowanej po upieczeniu z liśćmi rukoli.

Składniki (2 porcje):

- 90 g (ok. 3/4 szklanki) – mąki pszennej pełnoziarnistej,

- 90 g – mąki pszennej jasnej,

- 130 ml (ok. 1/2 szklanki) – ciepłej wody,

- 15 g – świeżych drożdży,

- 1/3 łyżeczki – soli,

- 1/2 łyżeczki – cukru,

- 125 g (1 kulka) – odtłuszczonego sera mozzarella,

- 4-6 plastrów szynki parmeńskiej – pokrojonej w paski,

- 20 oliwek*,

- 2 pomidory / garść pomidorów koktajlowych,

- 2 duże garści rukoli,

- sos pomidorowy: 1/2 puszki obranych pomidorów, suszone oregano, szczypta cukru, sól i pieprz do smaku.

*Zielone i czarne pasują równie dobrze.

3

Sposób przygotowania:

Z drożdży, wody i cukru zrobić w niedużym garnuszku rozczyn, a następnie odstawić (przykryty ściereczką) na kilka minut.
Do miski wsypać mąkę i sól, dodać wyrośnięte drożdże i wyrobić elastyczne ciasto. Przełożyć z powrotem do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny (aż podwoi swoją objętość).
W międzyczasie można przygotować sos pomidorowy: w tym celu należy pokroić pomidory w kostkę i, wraz z sokiem, udusić na patelni. Doprawić solą, odrobiną cukru oraz pieprzem i dusić pod przykryciem przez 10 minut.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na cienki spód (brzegi należy zostawić nieco grubsze) i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzać do 250°C. Spód do pizzy posmarować sosem pomidorowym, ułożyć pokrojoną w plasterki mozzarellę, oliwki, i pomidory, szynkę parmeńską oraz posypać suszonym oregano. Następnie wstawić pizzę do piekarnika i piec w jego górnej części przez 10-12 minut (w końcowej fazie można włączyć termoobieg).
Przed podaniem należy ozdobić pizzę rukolą.
Smacznego! :)
Emmula
Wartości odżywcze:
Całość / 1 porcja:
Białko: 61 g / 30 g
Węglowodany: 132 g / 66 g
Tłuszcze: 28 g / 14 g
Kaloryczność: 1040 kcal / 520 kcal

Kategorie: Kuchnia Fit

Tagi: , , , , , , , , ,

Dodaj komentarz

Kulturystyka i fitness

Zobacz wszystkie artykuły

Partnerzy portalu

log-kfd-ar log-kfd2-ar
0.14