kfd protein dessert

Pełnoziarniste pierogi z mięsem drobiowym

0

Pierogi zazwyczaj są kojarzone jako potrawa bardzo kaloryczna – szczególnie, jeśli przygotowane są w tradycyjny sposób, czyli ciasto jest z mąki pszennej, a farsz z tłustego mięsa czy np. z dodatkiem cukru – w przypadku pierogów na słodko. Często są także odsmażane, co znacznie podwyższa ich wartość kaloryczną, a to wszystko skutkuje tym, że niestety trzeba zrezygnować z tego typu potraw na diecie redukcyjnej czy po prostu zgodnej z zasadami zdrowego odżywiania.

Te pierogi jednak znacznie różnią się od tych stereotypowych – ciasto przygotowane jest w pełni z mąki pełnoziarnistej, a farsz to jedynie pierś oraz udka kurczaka (bez skóry), z dodatkiem odrobiny warzyw i przypaw. Dobre są zarówno na diecie odchudzającej (w połączeniu np. z brokułami stanowią pełnowartościowy i syty obiad), jak i wysokokalorycznej.

Farsz również można przygotować dzień wcześniej, a lepienie i gotowanie pierogów zostawić na następny.

1

Składniki (ok. 4-6 porcji):

Ciasto pełnoziarniste:

- 260 g (2 szklanki) – mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 1850),

- łyżeczka – soli,

- ok. szklanka – ciepłej wody,

- 2 łyżki oliwy.

Na stolnicę wysypać mąkę, w środku robiąc dołek, do niego wlać nieco wody oraz 2 łyżki oleju. Wyrabiać delikatnie ciasto, „zbierając” do środka mąkę z brzegów i zagniatając elastyczne ciasto, w razie potrzeby podlewając większą ilością ciepłej wody, aby nie było zbyt twarde. Ugniatać, aż będzie miało jednolitą konsystencję. Podzielić na mniejsze części i po kolei wałkować każdą z nich na na dość cienką warstwę, a następnie wykrawać okręgi za pomocą szklanki.

Farsz:

- 2 podwójne piersi z kurczaka,

- 3 udka bez skóry,

- 1 marchew,

- 1 pietruszka,

- 1/2 cebuli,

- 4 listki laurowe,

- łyżeczka – czarnego pieprzu niemielonego,

- kilka kuleczek ziela angielskiego,

- 3 jajka,

- łyżka – suszonego majeranku,

- pieprz,

- sól.

Sposób przygotowania:

Zagotować średniej wielkości garnek wody.
Przekrojoną cebulę przypalić na gazie, wrzucić do gotującej się wody wraz z obraną marchewką oraz pietruszką. Mięso oczyścić, piersi pokroić na mniejsze części i również wrzucić do garnka. Wsypać pieprz, ziele angielskie i listki laurowe. Gotować przez ok. 40 minut (aż mięso będzie delikatne i dobrze ugotowane).
Po tym czasie odcedzić, wyciągnąć na talerz mięso (udka należy oddzielić od kości) i warzywa oraz przestudzić. Następnie zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia.
Do zmielonego farszu dodać jajka, wymieszać (można to zrobić ręcznie). Dodać suszony majeranek oraz doprawić do smaku pieprzem i solą.
(Uwaga: nie trzeba być bardzo ostrożnym podczas przyprawiania, ponieważ po ugotowaniu farsz będzie nieco łagodniejszy w smaku niż przed.)

Do każdego wykrojonego okręgu ciasta nakładać łyżeczkę farszu, zwijać na pół, sklejać brzegi i formować pierogi. Wrzucać na gotującą się i osoloną wodę (może być z dodatkiem odrobiny oliwy – wówczas pierogi podczas gotowania nie będą się sklejać). Po ok. 30 sekundach wymieszać i gotować przez 2-3 minuty od wypłynięcia pierogów na powierzchnię.

Życzę smacznego!
Emmula

Kategorie: Kuchnia Fit

Tagi: , , ,

Dodaj komentarz

Kulturystyka i fitness

Zobacz wszystkie artykuły

Partnerzy portalu

log-kfd-ar log-kfd2-ar
0.14