kfd protein dessert

Pełnoziarniste wysokobiałkowe naleśniki z serem i awokado

1

Dziś mam dla Was bardzo smaczną i pożywną propozycję na śniadanie. Naleśniki pełnoziarniste nie dość, że są zdrowsze, to jeszcze wnikliwi smakosze z pewnością zwrócą uwagę na to, że mają lekko orzechowy posmak, nie tracąc przy tym elastyczności. Podawać je można zarówno na wytrawnie (np. na obiad z mięsem mielonym i warzywami na ostro – w stylu meksykańskim) czy na słodko, nie dodając przy tym jednak dodatkowych cukrów.
Tym razem proponuję je w wersji wysokobiałkowej na słodko.

Składniki (1 porcja):

- 50 g (niecałe pół szklanki) – mąki pszennej pełnoziarnistej,

- 1 jajko,

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,

- 150 ml mleka (lub mleka i wody pół na pół),

- szczypta soli,

- 150 g – twarogu chudego,

- 2 łyżki jogurtu naturalnego,

- 20 g – odżywki białkowej,

- 1/4 dojrzałego awokado,

- 1 posiekany owoc suszony (np. śliwka, daktyl, morela) lub łyżka rodzynek.

2

Sposób przygotowania:

W misce umieścić mąkę, jajko, proszek do pieczenia, mleko oraz sól i zmiksować na gładką masę.
Rozgrzać dużą, nieprzywierającą patelnię naleśnikową i usmażyć dwa naleśniki.
W międzyczasie w misce lub głębokim talerzu rozgnieść widelcem twaróg z jogurtem naturalnym, dodając na koniec odżywkę białkową i dokładnie mieszając. Położyć nadzienie na środek naleśników i zwijać, najlepiej składając do środka najpierw boki, a następnie zrolować – aby nadzienie nie wypłynęło na talerz.
Awokado obrać ze skórki, rozgnieść widelcem i położyć na naleśniki, posypać kawałkami suszonych owoców.

Życzę smacznego rozpoczęcia dnia :)
Emmula

3

Wartości odżywcze:
Dla 1 porcji:

Białko: 62 g*
Węglowodany:
43 g
Tłuszcze:
17 g
Kaloryczność:
579 kcal

*W tym 54 g białka pochodzenia zwierzęcego.

Kategorie: Kuchnia Fit

Tagi: , , , ,

Dodaj komentarz

Kulturystyka i fitness

Zobacz wszystkie artykuły

Partnerzy portalu

log-kfd-ar log-kfd2-ar
0.16