kfd protein dessert

Pełnoziarnisty makaron z kurczakiem i szpinakiem

1

Szpinak brzmi jak postrach dzieciństwa – przynajmniej dla większości (dla mnie nie – mnie w domu nikt do niego nie zmuszał, bo nikt z domowników nie lubił ;) ). Warto jednak się przekonać do niego – jako niewielki (a nie dominujący) dodatek w daniu – smakuje świetnie.
Jeśli macie jeszcze miejsce w bilansie kalorycznym i jeśli lubicie, to warto przed podaniem danie polać olejem lnianym.
Część z Was pewnie zdziwi dodatek estragonu – moim zdaniem fantastycznie pasuje do tego dania. Jeśli jednak bardzo go nie lubicie – można zastąpić suszonym oregano.
Do dzieła! :)

Składniki (2 mniejsze porcje lub 1 bardzo duża):

- 140 g makaronu pełnoziarnistego tagliatelle,

- pół opakowania (ok. 230 g) mrożonego rozdrobnionego szpinaku,

- 1 pojedyncza pierś z kurczaka,

- 2 duże łyżki śmietany 12%*,

- 2 ząbki czosnku,

- suszony estragon,

- świeżo zmielony pieprz i sól.

*Można zastąpić jogurtem greckim, jednak ten niewielki dodatek śmietany fantastycznie podkreśla smak szpinaku.

2

Sposób przygotowania:

Makaron ugotować al dente i przelać zimną wodą.
Mięso oprószyć estragonem, solą i pieprzem, usmażyć. Szpinak rozmrozić na małym ogniu, a gdy będzie gotowy – dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
Do usmażonego mięsa dodać szpinak, śmietanę, przyprawy (sól, pieprz i estragon), a następnie ugotowany makaron. Dokładnie wymieszać.
Przed podaniem można udekorować listkami bazylii.

Bon appétit! :)
Emmula

Wartości odżywcze:
(dla składników z przepisu / dla połowy składników – bez szpinaku)

Białko: 74 g / 37 g (zwierzęce – 53 g / 26,5 g)
Węglowodany: 97 g / 48,5 g
Tłuszcz:
11 g / 5,5 g
Wartość energetyczna:
803 kcal / 401 kcal

Kategorie: Kuchnia Fit

Tagi: , , , , , , , , , , , ,

Dodaj komentarz

Kulturystyka i fitness

Zobacz wszystkie artykuły

Partnerzy portalu

log-kfd-ar log-kfd2-ar
0.16