kfd protein dessert

Pełnoziarnisty tort czekoladowy z (wysokobiałkowym) kremem

1

Dziś mam Wam do zaproponowania zdrową wersję tortu czekoladowego z kremem. ;) Ciasto zrobione jest na bazie mąki pełnoziarnistej, a jedynym źródłem cukrów prostych są te zawarte w odrobinie gorzkiej czekolady – koniecznie wybierzcie taką dobrej jakości, wówczas nawet pomoże w przyspieszeniu metabolizmu. :) Krem za to jest na bazie KFD Premium Dessert – białka deserowego o konsystencji budyniu.
Serdecznie zachęcam do wypróbowania!

Składniki (tortownica o śr. 24 cm):

Ciasto czekoladowe:

- 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej,

- 2/3 tabliczki gorzkiej czekolady,

- 50 g słodzika w proszku do wypieków,

- 40 g (4 łyżki) oliwy z oliwek,

- 2 jajka,

- łyżeczka sody oczyszczonej,

- 1/4 łyżeczki soli,

- kilka kropli aromatu migdałowego,

- 80 g jogurtu naturalnego,

- 100 ml wrzącej wody.

Krem wysokobiałkowy:

- 90 g (3 porcje) KFD Premium Dessert - najlepiej o smaku lodów waniliowych lub śmietankowym,

- 450 ml odtłuszczonego mleka,

- 3 łyżeczki żelatyny,

- 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady.

2

Sposób przygotowania:

Ciasto:

  • Mąkę wymieszać z solą i sodą, przesiać do miski.
  • Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i zostawić do ostudzenia.
  • W osobnym naczyniu połączyć olej i cukier, a następnie dodawać po jednym jajku, na koniec dodać aromat migdałowy oraz roztopioną czekoladę. Ciągle miksując, dodawać na przemian mąkę oraz jogurt. Na sam koniec wlać wrzątek, zmiksować do otrzymania jednolitej masy i przelać ciasto do tortownicy (wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia) o śr. 24 cm.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec przez 30-35 minut (do suchego patyczka).
  • Studzić początkowo przy uchylonych drzwiczkach, potem na kratce, a gdy będzie już ostudzone – przekroić na dwa równe tortowe spody.

Wysokobiałkowy krem:

  • Do dużego naczynia wlać mleko, następnie wsypać część odżywki białkowej i zacząć miksować na niskich obrotach. Stopniowo dodać całą odżywkę, zwiększając przy tym obroty miksera. Miksować do uzyskania jednolitej masy o konsystencji budyniu.
  • Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i połączyć z masą białkową, ciągle mieszając.
  • Czekoladę posiekać na mniejsze kawałki, dodać do masy i wymieszać łyżką. Następnie wyłożyć na jedną część ciasta (na stronę wewnętrzną – po przekrojeniu), przykryć drugą częścią. W razie potrzeby – krem na bokach wyrównać nożem.
  • Przed podaniem schłodzić przez kilka godzin w lodówce, aby masa stężała.

Smacznego! :)
Emmula

PS. Ciasto ozdobiłam odrobiną gorzkiej czekolady, wiórkami kokosowymi i jadalnymi perełkami – ale tu wybór należy do Was. :)

3

Wartości odżywcze:
(dla 1 porcji = 1/8 składników z przepisu)

Białko: 17 g
Węglowodany: 18,7 g
Tłuszcze: 12 g
Wartość energetyczna: 264 kcal

Kategorie: Kuchnia Fit

Tagi: , , , , , , , , ,

Dodaj komentarz

Kulturystyka i fitness

Zobacz wszystkie artykuły

Partnerzy portalu

log-kfd-ar log-kfd2-ar
0.17