kfd protein dessert

Ryżowe gofry na maślance

gofry na maślance z owocamiGofry, chyba każdemu kojarzą się z wakacyjną sielanką, ale żeby nie było tak kalorycznie trzeba pójść na kompromis – na ratunek przychodzi Natalia (nebeskaa) i jej przepis na domowe gofry! Równie smaczne, a zarazem bezpieczne dla naszej figury.

Ryżowe gofry na maślance, to szybki i prosty sposób na słodką przekąskę. Jak sprawnie przyrządzić ten przysmak? Czytajcie poniżej.

Próbowałam na mleku, ale wtedy robią mi się takie ”klapciaki”. Jak ubijam białko na sztywną masę, to przyklejają się do gofrownicy. Więc pewnego dnia obmyśliłam, by dodać czegoś innego do masy, co okazało się strzałem w dziesiątkę. Nie ubijam białka, dodaję maślankę i wychodzą dla mnie idealne i zbite w sobie (…). Robiłam na różnych mąkach, ale na ryżowej smakują mi najlepiej. Są wówczas takie delikatne, bo taka jest ta mąka. Na drugim miejscu, są na mące kukurydzianej.  

Składniki:

  • jajko,
  • 2 – 3 łyżki mąki ryżowej,
  • maślanka,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • tłuszcz – olej kokosowy.

Sposób przygotowania

  • Ubić jajko w całości, dodać mąkę i słodzidło.
  • Maślankę wlewać na oko do uzyskania odpowiedniej konsystencji. U mnie jest taka pośrednia. Ani rzadka, ani gęsta.
  • Następnie wlać ciasto do dobrze rozgrzanej gofrownicy. Ja smaruję ją wcześniej olejem kokosowym. Możecie użyć jednak czegoś innego, co macie w domu.
  • Piec około 1,5 minuty. Wyciągnąć i podać z ulubionymi dodatkami.

gofry ryżoweSmacznego! :)

Cały wpis przeczytacie tutaj.

Kategorie: Kuchnia Fit

Tagi: , , , ,

Dodaj komentarz

Kulturystyka i fitness

Zobacz wszystkie artykuły

Partnerzy portalu

log-kfd-ar log-kfd2-ar
0.14