kfd protein dessert

Sałatka z pomidorów malinowych, kukurydzy i awokado

Soczyste i słodkie pomidory malinowe tym razem będą królować w naszym letnim daniu. Lekką i ulubioną propozycją wielu z nas na szybki lunch tudzież obiad, jest właśnie sałatka. To od nas zależy, co do niej wrzucimy, aby nasz posiłek był jak najbardziej urozmaicony i miał jak najwięcej wartości odżywczych, których dostarczymy naszemu organizmowi.

Ta propozycja sałatki, nie tylko skusi swoimi walorami smakowymi, ale też finezyjnym ułożeniem w formie wieży z plastrów pomidora i awokado. Doprawiając ją, najlepiej świeżymi ziołami, dodając do towarzystwa kukurydzę i zielonego ogórka. Na wierzchu można dołożyć plaster bekonu, i całość polać jogurtowym dressingiem.

Składniki:

  • 2 plastry boczku,
  • 1/4 szklanki maślanki o niskiej zawartości tłuszczu,
  • garść drobno posiekanego szczypiorku,
  • garść drobno posiekanej świeżej bazylii,
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego,
  • 2 łyżeczki z octu z jabłek,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
  • 2 kukurydze do ugotowania, ewentualnie puszka kukurydzy,
  • 2 duże pomidory malinowe,
  • szczypta soli,
  • 1/2 ogórka zielonego,
  • 1/2 dojrzałe awokado, obrane i pokrojone w plastry,
  • 4 łyżeczki oliwy z oliwek.

Sposób przygotowania

  • Wszystkie warzywa opłukać, awokado oraz ogórek obrać ze skóry i pokroić w plastry.
  • Pomidory malinowe pokroić w grube plastry posolić solą.
  • Rozgrzać grill do wysokiej temperatury.
  • Rozgrzać dużą patelnię na średnim ogniu. Dodać plastry boczku, przesuwając go od czasu do czasu, gotować 8 minut lub do momentu, kiedy stanie się chrupki. Gotowy bekon osuszyć przy pomocy ręczników papierowych, do wchłonięcia tłuszczu.
  • Wlać do miski maślankę, jogurt, dodać zioła i przyprawy oraz wyciśnięty ząbek czosnku. Całość zmieszać ze sobą trzepaczką.
  • Pokroić kukurydzę na krążki i włożyć na grilla na 8 minut, od czasu do czasu obracając ją na drugą stronę. Podgrillowane ziarna kukurydzy oddziel od kolby.
  • Ułóż plastry pomidora na przemian z plastrami awokado, rozsypać równomiernie kukurydzę, na awokado ułożyć plasterki ogórka zielonego. Każdy poziom skropić oliwą z oliwek, posypać zmielonym pieprzem. Na górę dać plastry boczku i całość polać jogurtowo-maślankowym dressingiem.

 

Kategorie: Kuchnia Fit

Tagi: , , ,

Dodaj komentarz

Kulturystyka i fitness

Zobacz wszystkie artykuły

Partnerzy portalu

log-kfd-ar log-kfd2-ar
0.15