kfd protein dessert

Steki z jelenia w sosie malinowym winegret, roszponką i bagietką

Steki z jelenia to rodzaj mięsa, którego zdobycie, zazwyczaj graniczy z cudem. Czasami zdarza się jednak okazja i tak było właśnie tym razem. W popularnym sklepie – Lidl, pojawiły się w cenie promocyjnej, głęboko mrożone steki z jelenia prost z Nowej Zelandii. Za 19.9 zł można było dostać porcję 4-5 steków o łącznej wadze 400g.
Chwila zastanowienia, ułożenie w głowie przepisu i do dzieła :)

Szybkie spontaniczne zakupy uzupełniające – mrożone maliny (a jeśli są dostępne to najlepiej świeże), roszponka, bagietka (niestety nie było pełnoziarnistej więc zadowoliłem się zwykłą, pszenną).

Zaczynamy od przygotowania winegret malinowego (doskonały dodatek do mięs i sałat).

Maliny wrzucamy do naczynia (ja użyłem garnka i delikatnie to podgrzałem aby rozpuścić zamrożone maliny).

Dodajemy łyżkę cukru.

Dolewamy odrobinę oliwy z oliwek.


Dodajemy również sól i pieprz, po czym dobrze mieszamy.

Po uzyskaniu jak największej ilości „soku” a raczej sosu winegret :), należy przesączyć przez sitko aby oddzielić go od pestek.

Po wyciśnięciu, odstawiamy do lodówki.

Następnie zabieramy się za tytułowe steki z jelenia ;-)
Odmrażamy i wypłukujemy z krwi – w chłodnej wodzie (aby nie doprowadzić do „ścięcia” białka przez zbyt ciepłą wodę).

Osuszamy i przyprawiamy z dwóch stron – solą i pieprzem (to są dwa dodatki, które zupełnie wystarczają moim zdaniem do takich mięs jak dziczyzna czy wołowina).

Na rozgrzaną patelnię z oliwą z oliwek, wyłożyłem steki aby się zaczęły smażyć (na dość mocnym „ogniu”) tak aby mięso było przypieczone z zewnątrz a soczyste w środku.


Tuż po tym, należy pokroić bagietkę, aby przygotować do podpieczenia / podsmażenia.


Następnie wykładamy na drugiej patelni (lub piekarniku jeśli ktoś wylicza dietę co do kcal), którą delikatnie zakrapiamy oliwą z oliwek.

W czasie kiedy na obu patelniach smaży się mięsko i bagietka, wyciągamy z lodówki i myjemy – roszponkę (warto dodać że jeśli zrobimy to za wcześnie, sałata po prostu zwiędnie i straci swoje walory estetyczno – smakowe).


Wyjmujemy przypieczone z obu stron kawałki bagietki i wykładamy roszponkę.

Do zestawu dorzucamy wypieczone steki z jelenia, po czym polewamy, przygotowanym wcześniej, sosem winegret malinowym.

Gotowe, życzę smacznego :-)

Kategorie: Kuchnia Fit

Dodaj komentarz

Kulturystyka i fitness

Zobacz wszystkie artykuły

Partnerzy portalu

log-kfd-ar log-kfd2-ar
0.18