kfd protein dessert

POLECANE Steki z jelenia w sosie winegret – malinowym

polewanieKto powiedział, że jak steki to tylko wołowe? Steki z dziczyzny mogą się okazać wyjątkowym, a na pewno pełnowartościowym daniem, które zaskarbi sobie nasze kubki smakowe, nie obciąży diety i portfela. Przygotowanie dziczyzny zazwyczaj kojarzy nam się z niebywałymi zdolnościami kulinarnymi, a tak naprawdę nie wymaga od nas ogromnych umiejętności w kuchni.

Osoby na diecie nie powinny rezygnować z czerwonego mięsa, zwłaszcza z dziczyzny. Mięso te ma wiele walorów odżywczych, w porównaniu z mięsem typowo hodowlanym zawiera mniej tłuszczu ogólnego oraz jest mniej kaloryczne. Zdecydowanie ten rodzaj mięsa ma korzystniejszy skład chemiczny niż te, które jadamy na co dzień.  Dodatkowo dziczyzna ma większą ilość aminokwasów egzogennych, których ludzki organizm nie jest w stanie wytworzyć, poza tym znajdziemy także cenne minerały i witaminy. Dzięki mioglobinie, która odpowiada za czerwony barwnik widoczny na mięsie, lepiej przyswajane jest żelazo. Wybierając mięso mrożone dostępne w dobrych marketach, które wcześniej zostało poddane odpowiedniej obróbce, przyrządzenie małej uczty nie zajmie wiele czasu. Poniżej sprawdźcie przepis na przepyszne steki w sosie malinowym do wykonania przez każdego i dla każdego!

Składniki:

  • mrożone mięso z jelenia 400 g,
  • świeże maliny ok. 120 g,
  • oliwa z oliwek,
  • sól i pieprz,
  • łyżka cukru,
  • 1 bagietka pełnoziarnista,
  • roszponka.

Sposób przygotowania:

winegret- Sos:

  • Umyj maliny i zblenduj je na mus. Wrzuć je do garnka i podgrzej na małym ogniu.
  • Dodaj łyżkę cukru.
  • Następnie dodaj odrobiny oliwy z oliwek oraz sól i pieprz.
  • Dokładnie wymieszaj.
  • Uzyskany sos przelej przez sitko, by oddzielić go od pestek.
  • Włóż naczynie z sosem do lodówki, by odstało.

stejki1- Mięso

  • Rozmroź mięso i wypłucz z krwi w chłodnej wodzie.
  • Osusz ręcznikiem papierowym mięso z obu stron, następnie przypraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Możesz także użyć kilku rodzai pieprzu: czerwonego, ziołowego, białego. Te dodatki w zupełności wystarczą w doprawieniu dziczyzny.
  • Na rozgrzaną patelnię dodaj oliwę z oliwek, po nabraniu odpowiedniej temperatury połóż swoje steki z jelenia.
  • Steki smaż na dość dużym ogniu, co spowoduje odpowiednie przypieczenie z obu stron, a w środku pozostawi soczyste mięso. Poziom wysmażenia – medium (średniowysmażony)
  • W między czasie pokrój bagietkę i przygrilluj ją, skraplając lekko oliwą z oliwek.
  • Na sam koniec obmyj roszponkę i ułóż na talerzu.

steki z jelenia

Efekt końcowy robi wrażenie, a co na to Wasze żołądki? ;)

Smacznego!

Przepis udostępniony dzięki FORUM KFD – cały wpis znajdziesz tutaj.

Kategorie: Kuchnia Fit

Tagi: , , , , , ,

Dodaj komentarz

Kulturystyka i fitness

Zobacz wszystkie artykuły

Partnerzy portalu

log-kfd-ar log-kfd2-ar
0.14