kfd protein dessert

Tajski ryż z krewetkami i awokado

krewetki1

Choć wyrażenie „smażony ryż” brzmi mało dietetycznie, to w rzeczywistości przedstawione danie właśnie takie jest. Krewetki są świetnym i niskotłuszczowym źródłem białka i wspaniale smakują po doprawieniu chilli, imbirem oraz curry, natomiast awokado zawiera mnóstwo nienasyconych kwasów tłuszczowych, a całości dopełniają warzywa oraz… jajko. Tylko gdzie to jajko? :)

Składniki (1 duża lub 2 mniejsze porcje):

- 100 g – białego ryżu,

- 200 g – krewetek,

- jajko,

- 2 łyżki – posiekanego szczypiorku,

- 2 łyżki – posiekanej natki pietruszki,

- ok. 1 łyżeczka – oliwy z oliwek,

- po szczypcie: imbiru, chilli i curry,

- 1 łyżeczka – sosu sojowego,

- kilka kropli – soku z cytryny,

- 1/3 średniej cukinii,

- ogórek gruntowy,

- 1/2 awokado,

- świeżo mielony pieprz i sól.

krewetki2

Sposób przygotowania:

Przygotować marynatę do krewetek: wymieszać oliwę z chilli, imbirem i curry. Obtoczyć w niej umyte i osuszone krewetki, odstawić na chwilę (wystarczy 10-15 minut).
Ryż ugotować al dente.
Rozgrzać patelnię, wrzucić krewetki i smażyć przez kilka minut, co jakiś czas mieszając. Dodać ryż oraz cukinię pokrojoną w cienkie talarki, smażyć jeszcze chwilę.
W misce roztrzepać jajko, dodać sól, pieprz, szczypiorek oraz natkę. Wlać cienkim strumieniem na patelnię do smażącego się ryżu z krewetkami, ciągle mieszając łopatką, by nie powstała jajecznica.
W osobnym naczyniu wymieszać sos sojowy (można dać na początek niecałą łyżeczkę, aby danie nie było zbyt słone) i tyle samo (lub odrobinę mniej) soku z cytryny. Dodać do składników na patelni i wymieszać.
Ściągnąć z gazu, przełożyć na talerz, skropić jeszcze odrobiną cytryny. Dodać posiekanego w cienkie paski ogórka oraz awokado pokrojone w kostkę.

krewetki3

Smacznego!
Życzy Emmula :)

Kategorie: Kuchnia Fit

Tagi: , , , , ,

Dodaj komentarz

Kulturystyka i fitness

Zobacz wszystkie artykuły

Partnerzy portalu

log-kfd-ar log-kfd2-ar
0.14