kfd protein dessert

Tosty ze śliwką, serkiem mascarpone i cytryną

french-toasts-with-cinnamon-and-plum-compoteZdrowa i lekka przekąska jest zawsze mile widziana na naszym stole, jeśli  czymś ”zapychać” swoje żołądki to tostami! Kto z nas ich nie lubi? W dzisiejszej propozycji przedstawimy Wam tosty na słodko, wykorzystując do tego owoce sezonowe – nasze polskie śliwki. Słodko-kwaśny smak przełamiemy wyśmienitym serkiem mascarpone z odrobiną startej skórki cytrynowej. Przepis na pyszne tosty owocowe z mascarpone znajdziesz poniżej.

Składniki:

  • ok. 600 – 650 g śliwek,
  • ciabatta pokrojona na 8 kromek, lub bagietka pełnoziarnista (grubość na 1 cm),
  • 75 g masła niesolonego,
  • 2 gałązki wanilii,
  • 150 ml mascarpone,
  • garść startej skórki z cytryny.

*Jeśli robicie tosty, jako przekąski na imprezę możecie dodać jeszcze 40 ml brandy, które idealnie będzie się komponować z tym połączeniem smaków.

tosty ze śliwkamiSposób przygotowania

  • Nagrzej piekarnik do 200 st. C.
  • Przekrój gałązki wanilii na pół i zeskrob nasiona do miseczki.
  • Pokrój śliwki na pół, wydryluj pestki i wrzuć je do miski, mieszając z nasionami wanilii, dla podkręcenia smaku możesz dodać jeszcze trochę cukru waniliowego. Jeśli wybierzesz opcję z brandy, dodaj je do miski, marynując w tym śliwki. Owoce powinny marynować się od 15-30 minut.
  • Wrzuć do miski dużą łyżkę serka mascarpone i zetrzyj skórkę cytryny. Wymieszaj do połączenia.
  • Posmaruj masłem bagietki z każdej strony, ułóż na każdej plasterek śliwki w marynacie.
  • Tosty piec w piekarniku ok. 20 minut, wyjąć po tym czasie i dodać na każde z nich łyżeczkę serka. Włożyć jeszcze na ok. 2 minut tosty, aż serek się rozpuści.
  • Serwować na ciepło.

Kategorie: Kuchnia Fit

Tagi: , , , , ,

Dodaj komentarz

Kulturystyka i fitness

Zobacz wszystkie artykuły

Partnerzy portalu

log-kfd-ar log-kfd2-ar
0.14