kfd protein dessert

Warzywna przekąska – pieczony seler z kminkiem i pietruszką

grilowany seler

Warzywne przekąski nie tylko powinny przypaść do gustu wegetarianom, ale i także mięsożernym nie zaszkodzi urozmaicić nieco diety. Dzisiejszą propozycją jest szybkie danie z kilku produktów, a czas przygotowania nie przekracza 30 minut! Pieczony lub grillowany korzeń selera wraz z pietruszką i kminkiem będą dzisiaj królować na naszych talerzach.

Pieczenie selera wydobywa jego naturalną słodycz, która pomaga zrównoważyć niektóre z jego mankamentów. Im dłużej się go piecze tym słodszy się robi. Zakupiony w sezonie nie wymaga tylu czasu, jednak  korzystając ze starszych korzeni selera trzeba wydłużyć czas gotowania. Dla przełamania smaku możesz także dodać nasiona granatu.

Składniki: 

  • 1,5 łyżki stołowej kminku,
  • 1 duży korzeń selera,
  • 3 marchewki,
  • 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek,
  • mix sałat,
  • świeżo mielony czarny pieprz i pieprz ziołowy,
  • szczypta soli,
  • 1 czerwona cebula,
  • 1 pietruszka.

grilwoany seler z marchewką

Sposób przygotowania

  • Rozgrzej piekarnik do 180 st. C, umieść blachę do pieczenia na środku.
  • Obierz seler i przytnij końce. Pokrój w kostkę i wrzuć do miski. Obierz marchew i pokrój ją w plastry. Dodaj do miski oliwę z oliwek, kminek, pieprz i sól. Seler  wraz z plastrami marchwi włóż do piekarnika na 15 min.
  • Posiekaj cebulę na plastry i zeszklij ją na maśle na patelni. Na koniec dodaj ją do sałatki.
  • Resztę składników wrzuć do miski.
  • Warzywa wyciągnij z piekarnika i odstaw na 5 minut aż do ostygnięcia.
  • Całość razem wymieszaj, skropl oliwą z oliwek, dopraw do smaku.

Kategorie: Kuchnia Fit

Tagi: , , , , ,

Dodaj komentarz

Kulturystyka i fitness

Zobacz wszystkie artykuły

Partnerzy portalu

log-kfd-ar log-kfd2-ar
0.14