kfd protein dessert

Warzywne kotleciki z kaszy kuskus

kotleciki kuskusKotleciki warzywne z kaszy kuskus to sposób na szybki, pożywny i zdrowy obiad dla każdego i na każdą kieszeń! Jego wykonanie zajmuje zaledwie kilkanaście minut, a w kolejnych etapach możecie do woli modyfikować przepis na ww kotlety i dostosowywać go do swoich potrzeb oraz upodobań.

Na dziś, proponujemy Wam kotlety z kaszy kuskus z marchewką, pietruszką zwyczajną, pieczarkami i czerwoną cebulą. Do tego idealnie wkomponuje się lekki dip, na bazie jogurtu naturalnego i świeżo wyciśniętego czosnku z ziołami.

Składniki:

  • 1/2 szklanki kuskus,
  • 1 jajko,
  • 3 duże marchewki,
  • 2 duże pietruszki zwyczajne,
  • 5 pieczarek,
  • 1 czerwona cebula,
  • bułka tarta,
  • sól i pieprz,
  • olej lniany lub oliwa z oliwek.

Dip:

  • jogurt naturalny – duże opakowanie,
  • 1/2 główki czosnku,
  • zioła,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania

  • Kuskus należy zalać 1 cm powyżej poziomu kaszy gorącą osoloną wodą i przykryć pokrywką na kilka minut.
  • Pokrój pieczarki i cebulę  w drobną kostkę, dopraw pieprzem oraz solą. Następnie podsmaż na wybranym oleju przez ok. 10 min.
  • Marchewkę oraz pietruszkę pokrój również w kostkę i wrzuć do gotowej kaszy.
  • Ostygłe pieczarki wrzuć do kaszy kuskus, dodaj jajko, sól i pieprz i wymieszaj całą masę, gotując.
  • Z uzyskanej masy, zacznij formować kotleciki, dodając trochę bułki tartej w przypadku rzadkiej masy.
  • Uformowane kotleciki podsmaż na rumiany kolor, na wybranym oleju.

Gotowe!

Kategorie: Kuchnia Fit

Tagi: , , , , , , ,

Dodaj komentarz

Kulturystyka i fitness

Zobacz wszystkie artykuły

Partnerzy portalu

log-kfd-ar log-kfd2-ar
0.15