kfd protein dessert

Zapiekanki z grejpfruta

grejpfrut

Brzmi zbyt abstrakcyjnie? Trochę nowości i odświeżenia standardowych przepisów przyda się w naszej diecie. Grejpfrut to owoc pełny właściwości leczniczych i zdrowotnych, np. doskonale wpływa na prace naszego serca oraz jest skuteczny w walce z wrzodami, a także z kaloriami. Połączenie go z wartościowymi makroskładnikami, da nam wyśmienity posiłek pełen energii.

Nasza zapiekanka z grejpfruta będzie połączona z rybą, wybraliśmy tuńczyka, ale również idealnie zda egzamin każda inna wędzona ryba. Dodatkowym atutem naszej zapiekanki będzie to, że owoc grejpfruta, jak i jego skórkę wykorzystamy do cna!

tuńczyk

Składniki (4 porcje):

  • 2 grejpfruty,
  • tuńczyk w puszce,
  • garść orzechów włoskich,
  • 1/2 główki sałaty
  • sos winegret (najlepiej zrobić swój własny)
  • oliwa z oliwek,
  • ocet winny/ sok z cytryny,
  • sok jabłkowy ok. 250 ml,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania

  • Wydrąż cały miąższ z grejpfrutów, nie uszkadzając skóry, które posłuży nam jako naczynie.
  • Miąższ pokroić w drobną kosteczkę i wymieszać z połową puszki odcedzonego tuńczyka.
  • Do miąższy z tuńczykiem dodać po garstce rozgniecionych orzechów włoskich.
  • Uzyskany farsz ubijamy w naszych wydrążonych połówkach grejpfrutów i wsadzamy do piekarnika na 3 minuty.
  • Do dania idealnie będzie pasować sałata z sosem winegret.
  • Do przygotowania sosu winegret będzie nam potrzebna 1 łyżeczka oliwy z oliwek, 1 łyżeczka octu winnego lub soku cytrynowego oraz sól i pieprz. Całość zalewamy sokiem jabłkowym i mieszamy.

Smacznego!

Kategorie: Kuchnia Fit

Tagi: , , , , , , ,

Dodaj komentarz

Kulturystyka i fitness

Zobacz wszystkie artykuły

Partnerzy portalu

log-kfd-ar log-kfd2-ar
0.14