kfd protein dessert

Zupa cytrynowa

lemons

Zupa cytrynowa to doskonała propozycja zwłaszcza na te porę roku. Duża dawka witaminy C, orzeźwiający i rozgrzewający posiłek z małym westchnieniem do lata. Ot co!

Z uwagi na nasze warzywne upodobania co do zup, owocowe propozycje nie każdemu podchodzą. To zwłaszcza popularna zupa w Grecji, ale powoli coraz chętniej i my przekonujemy się do spróbowania cytrynowej niespodzianki zazwyczaj w restauracjach. Nie jest to tak ciężkie danie by każdy nie mógł spróbować ugotować jej sam w domu. Naprawdę warto – ponieważ jest przepyszna, a nie dowiesz się jeśli nie spróbujesz. Poniżej przepis.

Składniki:

Wywar drobiowo-warzywny

  • 1 udko z kurczaka,
  • 1 seler,
  • 1 pietruszka,
  • 1 seler,
  • 1 cebula,
  • 1 liść laurowy,
  • 1 marchew,

Reszta składników:

  • 1,5 cytryny,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 żółtka jaj,
  • 1 szklanka śmietany 18%,
  • sól i pieprz,
  • ryż.

zupa cytrynowa

Sposób przygotowania

  • Do garnka wlać 1 l/ 1,5 l wody, podgrzewać. Do gotującej się wody wrzucić udko z kurczaka.
  • Po ok. 15 min. wrzucić do garnka warzywa. Cebulę zarumienić na ruszcie i dodać.
  • Po ponad 20 min. gotowania się udka, należy je wyjąć. Można drobno obrać i dodać później do zupy.
  • W osobnym naczyniu wycisnąć sok z cytryny, dodać 2 żółtka jaj i rozmieszać ze śmietaną. Po czym dodać do wywaru.
  • W międzyczasie ugotować ryż, najlepiej na sypko.
  • Wywar doprawiamy solą i pieprzem, możemy dodać dla smaku koperek i po jednym plastrze cytryny na talerz.
  • Pamiętaj, aby nie dopuścić do wrzenia.

Smacznego!

 

 

Kategorie: Kuchnia Fit

Tagi: , , , , ,

Dodaj komentarz

Kulturystyka i fitness

Zobacz wszystkie artykuły

Partnerzy portalu

log-kfd-ar log-kfd2-ar
0.14