kfd protein dessert

Zupa – krem z zielonego groszku

zupa z groszkuZupa jest dobrym urozmaiceniem diety, lekkostrawnym i sycącym. Zwłaszcza zupy a’la krem, to wspaniałe rozwiązanie na upalniejsze dni. W dzisiejszej propozycji, dziewczyna informatyka przygotowała kremową zupę z zielonego groszku. Przepis znajdziecie poniżej.

Składniki:

  • świeży lub mrożony groszek (400g),
  • duża cebula,
  • 0,5l bulionu warzywnego lub rosołu,
  • łyżka masła,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz, suszona bazylia.

Sposób przygotowania

  • Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Pokrojoną cebulę podsmażamy na maśle. Gdy cebula się zeszkli, przekładamy ją do garnka, a następnie zalewamy gorącym bulionem. 
  • Czekamy aż całość się zagotuje i wsypujemy groszek (mrożonego nie rozmrażamy  wcześniej).
  • Gotujemy jeszcze ok. 5-10 min aż groszek zrobi się miękki. Odlewamy z garnka kubek bulionu, pozostałą zawartość garnka blendujemy razem z czosnkiem.
  • Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i bazylią, a na koniec uzupełniamy bulionem z kubka do uzyskania odpowiadającej nam konsystencji.

kremzzielonegogroszku-fitZupa świetnie smakuje z dodatkiem gęstej śmietany/jogurtu i groszku ptysiowego albo posypana podprażonymi na patelni pestkami dyni. Ponadto, można dla podkręcenia smaku i dodania zupie świeżości, dodać do niej podczas blendowania świeże liście mięty.

Cały wpis zobaczycie tutaj.

Kategorie: Kuchnia Fit

Tagi: , , , , , ,

Dodaj komentarz

Kulturystyka i fitness

Zobacz wszystkie artykuły

Partnerzy portalu

log-kfd-ar log-kfd2-ar
0.16