kfd protein dessert

10 sprawdzonych produktów, niezbędnych w diecie dla diabetyków

Diabetes, control diabetes and proper nutritionJeśli masz cukrzycę typu 2, z pewnością masz świadomość o prawach żywieniowych jakie obowiązują przy tym schorzeniu. W wielkiej bazie informacji, wiedząc o tym, co w żywności jest najlepsze, niektóre z nich potrafią być mylące.

Sprawdź listę 10 sprawdzonych produktów, które pomogą Ci wejść na właściwe tory!

Badania pokazują, iż istnieje wiele naturalnych produktów spożywczych i składników odżywczych, które mogą pomóc, albo poprzez zmniejszenie wchłaniania się cukru do krwi lub poprzez poprawę odporności na insulinę.

Warto poświęcić chwilę na zapoznanie się z pokarmami, o które warto wzbogacić swoją dietę. Na podstawie zebranych informacji, wytypowano 10 składników, które są przeznaczone dla diabetyków w walce ze zbijaniem cukru.

1. Migdały

  • poprawiają metabolizm glukozy w organiźmie

Orzechy ziemne mają doskonałe właściwości zdrowotne, zwłaszcza migdały,  wyróżniają się jeśli chodzi o ”zarządzanie” cukrem we krwi. Mają bardzo niską zawartość węglowodanów, ale kluczowym składnikiem jest tutaj magnez.
Magnez, bowiem bierze udział aż w 300 procesach fizjologicznych, w tym regulacji ciśnienia i cukru we krwi. Obok migdałów, wysoką zawartość magnezu ma także szpinak i orzechy nerkowca, stanowią one doskonałe źródło tego minerału w diecie człowieka. Kilka garści migdałów zapewnia ponad 20% zalecanej dziennej dawki.

2. Gorzka czekolada

  • poprawia wrażliwość na insulinę

Obecne badania sugerują, że kakao zawarte w dużej ilości  ciemnej czekolady, pomaga poprawić wrażliwość na insulinę, szczególnie tym osobom, u których wykryto już zmniejszoną wrażliwość na insulinę i wysokie ciśnienie krwi. Poprzez poprawę wrażliwości na insulinę, organizm skuteczniej radzi sobie z przemieszczaniem cukru z krwi do komórek, co zostaje wykorzystane jako zapas energii.
Badania wykazały, ze już po 15-dniowym okresie dziennego przyjmowania ok. 100 g ciemnej czekolady przez zdrowe osoby, wrażliwość na insulinę została podwojona.
Ciemna czekolada ma korzystne właściwości dla zdrowia, jednak istnieje haczyk. Czekolada ta, musi zawierać przynajmniej 85 % kakao. Dla cukrzyków typu 2, zaleca się dawkę 25-40 g dziennie. Według tabeli kalorycznej, ciemna czekolada z zawartością 85% kakao, w ilości 20 g ma 120 kalorii (500 kJ) i 9,2 g węglowodanów, 4,8 g, stanowią cukry. Im niższy procent kakao tym więcej kalorii i cukru.

3. Kawa

  • zmniejsza ryzyko zachorowań na cukrzycę typu 2

Obszerne obserwacje wykazały, iż osoby, które piją więcej kawy, są mniej narażone na zachorowanie na cukrzycę typu 2.
Codzienna filiżanka kawy, obniża to ryzyko o 7%, przyczyną tego stanu rzeczy mogą być polifenole zawarte w kawie. Związki te, mają właściwości przeciwutleniające i powszechnie uważa się, że zapobiegają chorobom zapalnym.
W każdym razie przypuszcza się również, iż picie kawy przez osoby, które mają cukrzycę typu 2 może wpłynąć korzystnie, niwelując stan choroby.

4. Zielona kawa

  • zmniejsza wchłanianie się cukru

Nawiązując do kawy, warto rozważyć jej zielony wariant. Zielona kawa jest pozyskiwana z nieprażonych ziaren kawy, które zawierają duże ilości kwasu chlorogenowego. Dzięki tej czynnej substancji, zostaje obniżony poziom wchłaniania się cukrów w przewodzie pokarmowym, działa antyoksydacyjnie i przeciwbakteryjnie.
Zielona kawa może odgrywać ochronną rolę w leczeniu cukrzycy.

5. Zielona herbata

  • poprawia kontrolę glukozy

Korzyści, jakie niesie za sobą picie zielonej herbaty są już szeroko znane. Jej skład jest naładowany wieloma dobroczynnymi związkami i przeciwutleniaczami. Najbardziej aktywnymi składnikami w zielonej herbacie są polifenole, które są wykorzystywane w niemal każdym układzie narządów w organiźmie.
Jeśli bliżej Ci do picia herbaty, warto przerzucić się na picie zielonej.

6. Ocet jabłkowy

  • poprawia metabolizm glukozy

Już w odległych czasach, był wykorzystywany w leczeniu różnych schorzeń. Obecnie, badania wskazują na dobroczynny i znaczący wpływ octu jabłkowego na redukcję glukozy i jej szybkie ”wyłapywanie” w krwiobiegu, wykazując przy tym znaczną poprawę metabolizmu glukozy.

7. Cynamon

  • zmniejsza wchłanianie cukru

Cynamon jest używany zarówno w słodkich i pikantnych potrawach. Jego stosowanie zostało udokumentowane już w starożytnym Egipcie i Chinach, a jego właściwości lecznicze są powszechnie wykorzystane w kuchni. Przeprowadzenie kilku badań klinicznych, wykazało obiecujące wyniki dla przeciwcukrzycowych skutków cynamonu.
Wydaje się, że niektóre związki wchodzące w reakcję z cynamonem, mogą zakłócać pracę enzymów trawiennych. Spowalniany proces trawienia, powoduje także spowolnienie wchłaniania glukozy, w wyniku czego mniej cukru wchodzi do krwiobiegu po posiłkach, minimalizując kolce cukrowe.

Badanie laboratoryjne pokazują, iż zalecana dzienna dawka cynamonu zwiększa skuteczność insuliny oraz poprawia wrażliwość na insulinę u pacjentów z cukrzycą typu 2. Typowa dawka cynamonu to 1-6 gramów na dobę, aby uzyskać efekty przeciwcukrzycowe. Najlepiej dodawać i przyjmować z posiłkiem zawierającym węglowodany.

8. Miód

  • alternatywa dla cukru

Miód to doskonała opcja dla cukrzyków, nie podnosi tak poziomu cukru jak inne zamienniki i dodatki. Miód jest zdecydowanie lepszy i zdrowszy ze wszystkich proponowanych nam dodatków słodzących, i może nam służyć jako zamiennik cukru. Jest dedykowany dla osób cierpiących na cukrzycę, mających wysoki poziom cholesterolu czy będących na diecie.

9. Skrobia oporna

  • obniża poziom cukru

Większość węglowodanów w diecie to skrobie. Skrobia posiada długie łańcuchy glukozy, które znajdują się w ziarnach, owsie, ziemniakach, bananach, oraz wielu innych produktach spożywczych. Jednak nie wszystkie skrobie zostają strawione. Niektóre odmiany skrobi przechodzą przez trawienie w niezmienionej formie; nie wchłania się wtedy cukier. Stąd, określenie „skrobia oporna”.
Patrząc pod kątem cukrzycy, szczególnie zalety owego składnika widać w działaniu na metabolizm glukozy i insuliny. Liczne badania wskazują, iż skrobia oporna może poprawić wrażliwość na insulinę. Może dlatego jest tak skuteczny w obniżaniu poziomu cukru we krwi po posiłkach. W rzeczywistości efekt jest tak ogromny, że połączenie posiłku z tym składnikiem  obniża skoki cukru we krwi – znany jako „drugi efekt posiłku”.
Niektóre badania wykazały poprawę o 33-50 procent w wrażliwości na insulinę, po czterech tygodniach spożywania 15-30 gramów dziennie. Na szczęście, skrobia odporna jest również dostępna w formie dodatku bez obecności węglowodanów.

10. Kozieradka pospolita

  • zmniejsza wchłanianie cukru do krwi

Kozieradka jest popularnym ziołem zwłaszcza w regionach indyjskich i arabskich. Tradycyjnie była stosowana w celach leczniczych, w szczególności w celu zwiększenia libido. Kozieradka pospolita ma kilka związków, które działają razem w celu poprawy kontroli glikemii, najbardziej godnym uwagi jest białko roślinne znane, jako 4-hydroksyizoleucyna.

Ekstrakt z kozieradki, dziennie może zwiększyć wrażliwość na insulinę o 53 procent. Jedzenie całych nasion lub zmielonej z nich mąki, do tej pory okazały się najbardziej skutecznym sposobem na poprawę kontroli cukru we krwi. Kozieradka wydaje się znacznie poprawiać kontrolę stężenia glukozy we krwi i ogólnego zarządzania cukrzycą. Dawkowanie zaleca się w granicach 2-5 g nasion kozieradki. Jest to bardzo przydatny produkt diabetykom i z pewnością powinien się znaleźć w ich diecie.

 

Na podstawie artykułu: www.bodybuilding.com

Kategorie: Zdrowe odżywianie i eko życie

Tagi: ,

Dodaj komentarz

Kulturystyka i fitness

Zobacz wszystkie artykuły

Partnerzy portalu

log-kfd-ar log-kfd2-ar
0.19