kfd protein dessert

Produkty pełnoziarniste

Produkty pełnoziarniste

Dodany obrazek

Produkty takie w swoim składzie zawierają ziarna zbóż, otręby, bielmo i zarodki.
Cechą wyróżniającą te produkty od jedzenia przetworzonego jest fakt, iż nie posiadają żadnych sztucznych dodatków a bielmo pozostaje w nienaruszonym stanie.
Pełnoziarniste produkty są wykonane najczęściej z mąki pełnoziarnistej-choć jak to często bywa zdarzają się fałszywe odmiany.

Do produktów z pełnego ziarna możemy zaliczyć:
• Pszenicę
• Płatki owsiane
• Ryż brązowy
• Jęczmień
• Żyto
• Chleb ciemny- np. razowiec
• Makaron-ciemny
• Kukurydza

Produkty poddane rafinacji-czyli przetwarzaniu to między innymi:
• Biały makaron
• Biały ryż
• Mamałyga
• Biały chleb

Dodany obrazek
Produkty pełnoziarniste można odróżnić od innych wytworów za pomocą składu. Jeśli widnieje napis wzbogacony to często bywa, iż dany produkt zawiera tylko niewielkie ilości mąki z pełnego ziarna. Mąka pszenna nie jest jednoznacznym wskaźnikiem produktu pełnoziarnistego. Jeśli dwa składniki są wymienione w produktach zbożowych, ale tylko drugi znajduje się na liście pełnoziarnistych to cały produkt może zawierać od 1% do 49% całego ziarna. Wiele pieczywa jest barwione-często przy użyciu melasy, aby wyglądała jak pełnoziarnisty wytwór. W rzeczywistości jest zupełnie inaczej. Ponadto niektórzy producenci żywności produkują żywność z całego ziarna, ale nie są one dominującym składnikiem w danym produkcie i to momentalnie przekreśla je.

Korzyści z pełnego ziarna udokumentowane przez badania obejmują:
• Zmniejszenie ryzyka wystąpienia udaru o 30-36%
• Zmniejszenie ryzyka wystąpienia cukrzycy o 21-30%
• Zmniejszenie ryzyka chorób serca o 25-28%
• Brak wahań wagowych

Inne świadczenia wskazane przez ostatnie badania obejmują:
• Zmniejszenie ryzyka wystąpienia astmy
• Zdrowsze tętnice szyjne
• Zmniejszenie ryzyka pojawienia się chorób zapalnych
• Niższe ryzyko pojawienia się raka jelita grubego
• Lepsze ciśnienie krwi
• Brak problemów związanych z jamą ustną i przyzębiem.

Dodany obrazek
W 2004 r. (Nutrition Research Reviews, maj 2004, Vol. 17: 99-110), dr Joanne Slavin z University of Minnesota opublikowana analizy, z których wynika, że badań na całych ziarnach przynoszą wiele korzyści zdrowotnych i chronią przed nowotworami, chorobami układu krążenia, cukrzycy i otyłości.
American Association of Cereal Chemists definiują produkty z pełnego ziarna w następujący sposób:
„Produkt pełnoziarnisty to produkt w stanie nienaruszony(..)”

„Wiemy, że produkty pełnoziarniste są wyższe niż wyrafinowane ziarna z powodu błonnika, witamin i minerałów”, mówi naukowiec Joanne Slavin z University of Minnesota.

W 1986 roku, Walter Willett wraz ze współpracownikami poprosił około 80.000 Kobiet- pielęgniarek do wypełnienia ankiety odnośnie diety( badanie miało miejsce na Uniwersytecie Harwardu). W roku 1992, u 915 pielęgniarek rozpoznano cukrzycę insulino zależną, która zwykle pojawia się u osób dorosłych.

Następnie naukowcy wykorzystali dwa elementy do porównania pielęgniarek, które wcześniej nie były brane pod uwagę u pielęgniarek. Mianowicie chodziło o: spożycie błonnika i „Indeks glikemiczny”. Indeks glikemiczny stanowił ważny element w obliczeniach. Ukazano ile węglowodanów spożywały pielęgniarki i w jaki sposób te węglowodany wpływały na poziom insuliny i glukozy w ustroju.

Dodany obrazek
„Ogólnie rzecz biorąc, mniej wyrafinowane żywności, takie jak nienaruszone pełnoziarniste wytwory i roślin strączkowe są wolniej trawione, więc nie powodują skoków insuliny”, mówi Thomas Wolever, z University of Toronto ekspert do spraw związanych z błonnikiem. „To łagodzi wydzielanie insuliny i nie tworzy tak zwanego stresu w systemie. Takie stan ma korzystny wpływ na metabolizm”.

W teorii powinno to zmniejszyć ryzyko wystąpienia cukrzycy, która pojawia się, gdy organizm wydziela jej coraz więcej.
W rezultacie jest tak: „Odkryliśmy, że ryzyko cukrzycy wzrosła o około dwa i pół-krotnie u kobiet, które miały skoki insuliny, a tym samym najniższy poziom błonnika. Kobiety zaś, które jadły najwięcej cukru i rafinowanej skrobi- biały chleb, makaron, ziemniaki, uzyskały najgorsze wyniki i tym samym najwyższe ryzyko pojawienia się objawów chorobowych. ”

Dodany obrazek

Robiąc zakupy pamiętaj! :

• Wybieraj produkty nierafinowane, zawierające duże ilości błonnika.
• Kupuj otręby oraz zarodki pszenne
• Jeśli kupujesz muesli wybieraj takie, których zawartość tłuszczy jest minimalna
• Nie kupuj produktów dodatkowo słodzonych gdyż nie są one korzystne dla zdrowia a poza tym zawierają sporo niepotrzebnych kalorii.

Skorzystaj z następujących porad na dodanie większej całości ziarna do posiłków i przekąsek:

• Dodawaj płatki owsiane, otręby, zarodki do śniadania- na początek dnia są idealne.
• Zmień pieczywo na to z pełnego ziarna.
• Mąkę zwykła zamień na razową lub pełnoziarnistą.
• Wymień biały ryż na kaszę gryczaną, ryż brązowy, dziki ryż.
• Dodawaj pełnoziarniste produkty, takie jak brązowy ryż, otręby czy płatki zamiast tartej bułki na mięso.

Badania pokazują, że jedzenie pełnych ziaren zbóż zamiast rafinowanych odmian obniża ryzyko wielu chorób przewlekłych. Chociaż korzyści są najbardziej widoczne dla osób jedzących przynajmniej 3 porcje dziennie, niektóre badania wykazują, że już jedna porcja dziennie zmniejsza ryzyko pojawienia się dolegliwości. Całe ziarno w diecie pomaga!

Dodany obrazek

 

 

Kategorie: Artykuły,Zdrowe odżywianie i eko życie

Tagi: , ,

Dodaj komentarz

Kulturystyka i fitness

Zobacz wszystkie artykuły

Partnerzy portalu

log-kfd-ar log-kfd2-ar
0.16