kfd protein dessert

Choroby spowodowane wadliwym odżywianiem

dieta

1. Choroby układu krążenie zajmują pierwsze miejsce w strukturze zgonów w Polsce. Najczęściej występującą jest chroba niedokrwienna serca. Cierpli w Polsce na nią ponad milion osób. Główną przyczyną chorób krążenia jest miażdżyca naczyń krwionośnych, polegająca na odkładaniu się złogów tłuszczowych, cholesterolowych oraz sali wapnia wewnątrz ścin tętnic. Występują również zakrzepy co prowadzi do zwężenia ścian tętnic w skutek czego następują martwice tkanek.

2. Na nadciśnienie tętnicze choruje w Polsce blisko trzy miliony osób. Jest to również choroba układu krążenia. Choroba jest bardzo niebezpieczna, prowadzi do niedokrwienia serca, udaru mózgu, porażenie oraz niedowład ciała. Początkowo choroba przebiega spokojnie oraz bezobjawowo. W końcowym stadium prowadzi do zwężenia się ścian tętnic oraz zmniejszenia przepływu krwi. Profilaktyka oraz liczne programy prozdrowotne nakłaniają do częstego kontrolowania ciśnienia tętniczego krwi w celu uniknięcia niebezpiecznych powikłań.  Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) optymalne ciśnienia dla osoby dorosłej to: 120mm Hg dla ciśnienia skurczowego oraz 80 mm Hg dla ciśnienia rozkurczowego. Leczenie nadciśnienia tętniczego polega na stosowaniu farmakologi oraz specjalistycznej diety.

3. Nowotwory to najstraszliwsze choroby XXI wieku, zajmują drugie miejsce w strukturze zgonów w Polsce. Około 1/3 zgonów spowodowana jest przez nowotwory złośliwe, a następnie ok 32% to nowotwory złośliwe wynikające z palenia tytoniu. Rozwój nowotworu jest procesem kilku fazowym. Początkowo dochodzi do zmian morfologicznych i biochemicznych w organizmie, po czym następuję ich niekontrolowany wzrost oraz namnażanie. Leczenie polega na długoterminowym stosowaniu zaawansowanej farmakologii oraz chemioterapii.

4. Nadwaga i otyłość jest efektem spożywania zbyt dużej w stosunku to własnego zapotrzebowania ilości pokarmu. Nadwaga oznacza zwiększona masę ciała niż nasz norma natomiast otyłość jest chorobą cywilizacyjna, której objawem jest nadmierna ilość tkanki tłuszczowej. Rozwój tej choroby prowadzi po powstawania innych schorzeń między innymi:

  • cukrzyca,
  • choroby układu krążenia,
  • choroby układu trawienia.

 
W Polsce na otyłość cierpi ponad 2 miliony kobiet i 1,5 miliona mężczyzn. Do pomiaru kontroli wagi oraz stopnia otyłości stosuję się wskaźnik masy ciała BMI (Body Mass Index). W zależności od umiejscowienia się tkanki tłuszczowej wyróżnia się otyłość brzuszną oraz pośladkowo-udową. Szczególnie niebezpieczna jest otyłość brzuszna, gdyż taka sprzyja powstawaniu chorób układu krążenia. Leczenie nadwagi i otyłość jest procesem długofalowym i polega na stosowaniu nieskokalorycznej diety połączonej z aktywnością fizyczną.

5. Próchnica zębów jest chorobą uznaną za społeczną obejmującą 90 % naszego społeczeństwa. Jest przyczyną utraty i uszkodzenia zębów i młodzieży i dzieci. Rozwija się głownie poprzez zalegające resztki pokarmowe w jamie ustnej. Najlepsza ochroną przed próchnicą jest systematyczne dbanie o higienę jamy ustnej oraz regularne wizyty u stomatologa. Ważne również jest spożywanie odpowiednich pokarmów w celu zapobiegania rozwojowi choroby.

Kategorie: Artykuły,Zdrowe odżywianie i eko życie

Dodaj komentarz

Kulturystyka i fitness

Zobacz wszystkie artykuły

Partnerzy portalu

log-kfd-ar log-kfd2-ar
0.17