kfd protein dessert

Czy warto jeść orzechy?

orzechy

1. Czy warto jeść orzechy?

Orzechy zawierają znaczne ilości składników odżywczych, które wpływają dobroczynnie na nasz organizm. Orzechy są doskonałym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawierają znaczną ilość witaminy E oraz B1, która wpływa korzystanie na stan naszej cery.Ponadto posiadają w sobie witaminy oraz składniki mineralne między innymi:

  • potas,
  • wapń,
  • fosfor,


2
. Wpływ na nasz organizm:

  • poprawa kondycji skóry,
  • obniżenie poziomu cukru we krwi,
  • pozytywny wpływ na koncentracje,
  • obniżenie „złego” cholesterolu,
  • działanie antydepresyjne,
  • obniżają ryzyko chorób serca,
  • pomagają chronić przed chorobą wieńcową serca,


3.
Najczęściej używane odmiany orzechów:

  • orzech laskowy- posiada silne działanie przeciwbakteryjne oraz przeciwbiegunkowe. Ze względu na zawartość garbników stosowany przy zaburzeniach żołądkowych. Napar z orzechów stosowany do przemywania ran, trądziku, oparzeń. Polecany w diecie osób ze skłonnościami do choroby wieńcowej serca. W kuchni stosowany jako dodatek do dań głównych, sałatek oraz jako przekąska. W kosmetyce stosowany jako naturalny brązowy barwnik włosów.
  • orzech włoski- wzmacniają śledzionę i żołądek, poprawiają jakość krwi. Polecane ludziom cierpiącym na anemie oraz dzieciom. Wpływają korzystnie na funkcjonowanie mózgu.
  • orzech pistacji- wpływają korzystnie na perystaltykę jelit. Leczniczy przy zaparciach. Wspomagają pracę wątroby i jelit. Wykorzystywane w kuchni jako dodatek do dań głównych, deserów, ciast.
  • orzech ziemny- obniżają ciśnienie krwi, wpływają korzystnie na żołądek. Powodują liczne wypryski oraz alergie.
  • orzech migdałowy- Zawierają wiele jednonienasyconych kwasów tłuszczo. Posiadają właściwości alkalizujące krew. Poprawiają pamięć i koncentrację dzięki zawartości potasu, witaminy B1 oraz PP. Poprawiają funkcjonowanie układu nerwowego.


4.
  Czy włączyć je do jadłospisu?

Wiele osób zadaje sobie te pytanie. Jeżeli nie mamy żadnych przeciwwskazań do spożywania orzechów takich jak alergia, uczulenia nadwrażliwość pokarmowa, i inne schorzenia warto wyrobić w sobie nawyk spożywani orzechów w rozsądnej ilości. Przyniesie to korzystnie wpływy na nasze zdrowie oraz samopoczucie.

Kategorie: Artykuły,Zdrowe odżywianie i eko życie

Dodaj komentarz

Kulturystyka i fitness

Zobacz wszystkie artykuły

Partnerzy portalu

log-kfd-ar log-kfd2-ar
0.17