kfd protein dessert

Dlaczego warto jeść borówki?

czarne jagody właściwościOkres lipca i sierpnia to czas, który obfituje w sezon na nasze borówki. Przepyszne jagody znane są szerokiemu gronu za sprawą swojego smaku, zastosowania w kuchni, ale i także co warto podkreślić ze swojej prozdrowotnej strony. Nasze polskie borówki mają wiele zbawiennych zalet dla kondycji zdrowotnej. Czarne jagody są najlepszym źródłem antyoksydantów oraz wspierają układ immunologiczny i odbudowują odporność organizmu.

Borówka czarna to gatunek rośliny wieloletniej, pochodzącej z rodziny wrzosowatych. Znana jest także pod innymi nazwami m.in. czarna jagoda, czernica, jagoda. W Polsce jest pospolitym owocem zarówno na nizinach, tak jak i w górach. Jagody są wykorzystywane z powodzeniem w kuchni, idealnie nadają się do przetworów, wypieków czy do surowego zjedzenia. Często wykorzystuje się je w branży farmaceutycznej do celów leczniczych i do wyrobów kosmetyków. Obecnie od kilku lat nasza polska czernica napotkała konkurencję w postaci borówki amerykańskiej, która swego rodzaju jest dla wielu konsumentów pewną nowością. Jednak w tym  zestawieniu, nasza rodzima jagoda wygrywa bogatszym składem chemicznym.

Właściwości zdrowotne

Czarne jagody wpływają korzystnie na układ odpornościowy z uwagi na wysoką zawartość antyoksydantów i antocyjanów, które zapobiegają procesowi starzenia oraz wolnym rodnikom, odpowiedzialnym za tworzenie się komórek nowotworowych. Ze wszystkich owoców najlepiej przyczyniają się do odbudowy naszej odporności, zapobiegając infekcjom. Warto podkreślić także fakt, iż przy wielu odmianach raka stosuje się je, jako środek leczniczy.

Borówki mają także dobroczynny wpływ na serce, z uwagi na niespotykaną w innych owocach zawartości fitoestrogenów i błonnika. Dzięki czemu obniżają poziom złego cholesterolu (LDL), powiększając poziom dobrego cholesterolu (HDL).

Smoothie BlaubeerenNapar przyrządzany z jagód jest uznawany za antidotum na różne dolegliwości, m.in. zatrucia, pylice, poza tym borówki mają właściwości przeciwwirusowe oraz bakteriobójcze. Zwłaszcza poleca się je diabetykom, z uwagi na zawarty glukokininon, który pomaga regulować poziom cukru we krwi.

Spożywając borówki, przeciwdziałamy starzeniu się naszego organizmu i mózgu, a to za sprawą już wcześniej wspomnianych antocyjanów, potasu, manganu, selenu, sodu oraz cynku i witamin A, B, C i E. Te czynniki wpływają korzystnie na pracę naszego mózgu oraz pamięć. Przechodząc dalej, na zawartości składu zyskają również nasze oczy. W składzie czarnych owoców deserowych znajdziemy antocjanozydy, które spowalniają proces ”psucia” się wzroku i jego utratę, zapobiegają wielu chorobom dotykających nasze oczy.

Kolejnym ważnym składnikiem borówki, usprawniającym nasz przewód pokarmowy jest błonnik. Konsumowanie borówek pod różną postacią, najlepiej w wersji suszonych owoców zapobiega dolegliwościom żołądkowym oraz biegunkom. Swoje pozytywne odzwierciedlenie te owoce znajdują w zastosowaniu w przypadku problemów z układem moczowym. Otóż wspomagają pracę układu moczowego i jego oczyszczanie z nagromadzonych bakterii, unikając infekcji dróg moczowych.

borówki wpływ na serceSwoje zastosowanie borówki znalazły także w zdrowej diecie, są niskokaloryczne i jak potwierdzają badania naukowe przyczyniają się do zbijania nadwagi. Dodatkowo są owocem ”dobrego samopoczucia”, pomagają nam w utrzymaniu dobrej formy, a w smaku są niezastąpione.

Kategorie: Zdrowe odżywianie i eko życie

Tagi: , , , , , , , , ,

Dodaj komentarz

Kulturystyka i fitness

Zobacz wszystkie artykuły

Partnerzy portalu

log-kfd-ar log-kfd2-ar
0.17