kfd protein dessert

Gujawa – Ten owoc ma moc!

Guava- ten owoc ma mocGujawa to tropikalny owoc, który można spotkać w Ameryce Środkowej, na północy Ameryki Południowej i na Karaibach. To owoc przypominający swoim kształtem i wielkością grejpfruta lub gruszkę. Z powodzeniem ten gatunek rośliny jest hodowany ze względu na łatwość sadzenia i swoje wartości lecznicze, ale nie tylko, dzięki dużej zawartości pektyn nadaje się doskonale do robienia z niej galaretek, dżemów,marmolad, soków i lodów. Zwłaszcza w Meksyku, są popularne słodycze sporządzane z tego owocu, czy woda z ekstraktem z gujawy. Z liści gujawy sporządza się także herbatki, które wspomagają regulację jelit. Sam owoc można spożywać na surowo, co wspomaga proces spalania tkanki tłuszczowej, i może przyczynić się do poprawy naszej formy.

Skład

Gujawa jest bogata w składniki odżywcze, ma dużą zawartość witaminy C ( 4 razy większą niż pomarańcza) oraz białka. Oprócz tego w swoim składzie posiada witaminy A, B, C, mikroelementy żelaza, potasu, wapnia i innych minerałów. Ten tropikalny owoc jest źródłem błonnika, karotenu, zawiera fruktozę, sacharozę oraz aminokwasy.

Liście guavy czyli gujawy, są stosowane do praktyk leczniczych, zwłaszcza na schorzenia jelitowe. Liście owocu są także wykorzystywane do wyrobów olejków eterycznych, a nawet alkoholu. W swoim składzie zawiera 0,3 % oleju lotnego.

Walory lecznicze

Gujawa ze względu na swoje właściwości jest polecana osobom, które pragną zredukować swoją wagę i doskonale sprawdza się w diecie dla diabetyków. Zmniejsza wchłanianie cukru we krwi, a za sprawą dużej ilości potasu usprawnia nasz układ krążenia oraz pracę serca. Dodatkowo duża zawartość tego mikroelementu powoduje przyśpieszenie spalania tłuszczu w organizmie. Dzięki zawartości znacznej ilości błonnika, przyśpiesza przemianę materii i obniża łaknienie, pozostawiając na dłużej efekt sytości.

Gujawa dostarcza niezbędny składnik odżywczy dla kobiet w ciąży, kwas foliowy, który wspomaga proces rozwoju układu nerwowego płodu.

Na schorzenia pokarmowe, często używa się naturalnych sposobów, w których liście gujawy doskonale się sprawdzają. Są lekiem na przewlekłe biegunki, choroby jelitowe czy niestrawność, działa antybakteryjnie. Ekstrakt z liści jest wykorzystywany również zewnętrznie, do niwelowania siniaków i ran pourazowych.

gujawa- ten owoc ma mocWalory smakowe

Owoc ten należy do słodkawych i soczystych, je się go z pestkami, które są źródłem wspomnianego już błonnika oraz kwasów nienasyconych. Można spotkać różne odmiany tego owocu, które różnią się od siebie kolorem miąższu, wielkością i intensywnością smaku. Jest doskonałą alternatywą dla fanów słodyczy, którzy bez obawy mogą zajadać się wyrobami à la słodycze z owego egzotycznego owocu. Gujawa ma swój równie przyjemny zapach, który opisywany jest jako piżmopodobna woń. Dlatego idealnie sprawdza się do wyrobów kosmetycznych.

Kategorie: Zdrowe odżywianie i eko życie

Tagi: , , , , , ,

Dodaj komentarz

Kulturystyka i fitness

Zobacz wszystkie artykuły

Partnerzy portalu

log-kfd-ar log-kfd2-ar
0.16