kfd protein dessert

Imbir – na ratunek zdrowiu i urodzie

imbir2

Imbir to zdecydowany numer 1 ostatnich lat. Jego cena oraz ogólna dostępność nie stanowi już problemu i każdy może sięgnąć po tę, jakże przychylną dla naszego zdrowia roślinę. W okresie jesienno-zimowym w Waszej kuchni nie może go zabraknąć, bowiem ma wiele zastosowań, nie tylko stanowiąc dla nas ratunek podczas załapanych infekcji, ale i profilaktyczne źródło prawidłowego stanu zdrowia.

Jakie ma dokładne zastosowanie i komu może pomóc?

Otóż imbir ma wiele zastosować, począwszy od piekielnie aromatycznej przyprawy po środek na schorzenia pokarmowe, uczucia zmęczenia i bólu po zastosowanie w kosmetologii. Najlepszy imbir jaki warto zakupić dla własnych celów leczniczych, to świeży korzeń tej rośliny. Owszem znajdziemy także imbir pod różnymi postaciami, m.in sproszkowany, kandyzowany czy suszony, w zależności od celu wykorzystania rośliny mamy kilka opcji do wyboru.

imbirImbir to dobrze znana i ceniona roślina zwłaszcza na Dalekim Wschodzie od ponad 5 tys. lat. Dzięki swoim właściwościom eterycznych i substancjom żywicznym, stanowi naturalny środek leczniczy. Składnikami, które odpowiedzialne są za ostry posmak rośliny, to gingerol i zinferon. Powodują poprawę wielu funkcji w naszym organizmie, a także działają jak lek przeciwbólowy, który nie narusza naszej wątroby i żołądka. Wymieńmy, więc po kolei schorzenia, na które imbir ma zbawienny wpływ:

  • Infekcje, rozgrzewa, oczyszcza drogi oddechowe i daję ulgę stawom i mięśniom. Podczas przeziębień poleca się pić herbatę z imbirem.

 

imbir - herbata

  • Ma działanie przeciwzapalne i antybakteryjne, oczyszcza organizm z toksyn oraz dzięki przeciwutleniaczom  zapobiega powstawaniu komórek nowotworowych. Dodatkowo działa jak środek odkażający.
  • Bóle czy to głowy, miesiączkowe czy stawów, stosowanie kilka razy w tygodniu imbiru, dodając go do potraw, czy robiąc z jego plastrów opatrunek zniweluje ból. Przy systematycznych migrenach, zmniejsza ich częstotliwość i łagodzi objawy.
  • Trawienie, a także przyśpiesza przemianę materii. Imbir jest żółciopędny, działa rozkurczowo, zapobiega wzdęciom, biegunce oraz również łagodzi mdłości.
  • Na problemy z zatorami czy krzepnięciem krwi, tym bardziej zaleca się stosować imbir osobom z podwyższonym cholesterolem. Imbir ma właściwości rozrzedzając, polepsza krążenie krwi i zapobiega zlepianiu się płytek krwi.
  •  Pobudza, nie tylko podwyższając temperaturę naszego ciała ale i koncentrację oraz organy płciowe. Od dawna w Azji uważa się tę roślinę za afrodyzjak.
  • Cerę, bowiem imbir z powodzeniem jest stosowany w przemyśle kosmetologicznym usprawniając kondycję naszej skóry i zapobiegając trądzikowi.
  • W redukcji tkanki tłuszczowej, a to za sprawą podwyższonej temperatury i rozruszaniu metabolizmu jesteśmy w stanie zgubić zbędne kalorie i pozbyć się niechcianej tkanki tłuszczowej. Imbir doskonale sprawdza się także jako jeden ze składników, eliminujących cellulit.

Kupując imbir do naszych kuchennych zapasów, pamiętajmy o prawidłowym przechowywaniu rośliny. Większość osób przechowuje już napoczęty świeży imbir w lodówce, ale powinno się go raczej przechowywać w miejscu suchym i temperaturze pokojowej. Istnieje także opinia, iż napoczęty imbir można wsadzić naciętą częścią korzenia do doniczki. Może to w efekcie spowodować wyrośnięcie nowej rośliny, której liście nadają się do skonsumowania.

afrodyzjak-imbir

Nie zaleca się spożywania imbiru, ze względu na swoją ”ostrawą” naturę osobom, które cierpią na na refluks, choroby przełyku czy wrzody. Do tych osób zalicza się również kobiety w ciąży oraz karmiące.

 

 

Kategorie: Porady,Zdrowe odżywianie i eko życie

Tagi: , , , , , , , , , ,

Dodaj komentarz

Kulturystyka i fitness

Zobacz wszystkie artykuły

Partnerzy portalu

log-kfd-ar log-kfd2-ar
0.18