kfd protein dessert

Indeks glikemiczny, czyli poziom cukru pod kontrolą

ig1

Indeks glikemiczny to istotny wskaźnik w naszej diecie, pomagający w hamowaniu tycia i przyrostu tkanki tłuszczowej, ale i także zapobiegający poważnym chorobom, jak cukrzyca czy choroby układu krążenia.

Warto, wybierając produkty zerkać na tę wartość (IG), by zachować prawidłowy balans zdrowotny i ustabilizować wagę. Indeks glikemiczny, o którym już wcześniej pisaliśmy, egzystuje już od lat 80 XX wieku. Z myślą o diabetykach, powstała ta wartość by pomóc w wyborze produktów, dotyczy ona tylko węglowodanów i cukrów w nich zawartych.

Na podstawie wzoru jesteśmy w stanie wyliczyć procentowy wskaźnik czyli nasz IG, który wskazuje nam jak szybko po zjedzeniu posiłku podwyższy się nam poziom cukru we krwi.

Skala IG sięga od 0 do 100. Dzięki niej wyróżniamy produkty o niskim IG, średnim i wysokim.

  • Niskie IG <55
  • Średnie 55-69
  • Wysokie > 70

Które produkty z IG wybierać?

Oczywiście  jest to zależne od trybu życia jaki prowadzimy, osoby intensywnie trenujące mogą pozwolić sobie na wyższy wskaźnik IG, natomiast osoby o przeciętnej częstotliwości wysiłku fizycznego najlepiej, aby utrzymywały optimum i częściej spożywały produkty o niskim IG, dopełniając sporadycznie dietę z wyższym IG.

Spożywanie żywności o wysokim wskaźniku, powoduje w naszym organizmie szybki wyrzut insuliny, przez co na chwilę odczuwamy uczucie sytości, by po chwili sięgnąć po kolejne jedzenie. Taki proceder zachodzący przy spożywaniu zbyt wielu węglowodanów prostych nazywamy reaktywacją hipoglikemii, czyli wzrosty i szybkie spadki glukozy, którą przez dietę wysoko-węglowodanową podrasowujemy, tyjąc i zapadając na choroby, a nawet uodparniając się na insulinę (insulinoodporność).

IG

Produkty, z których przyrządzamy posiłki, mające niską wartość IG nie doprowadzają naszego organizmu do wilczego głodu i nagłych wyrzutów glukozy oraz insuliny. Dzięki odpowiedniej porcji wchłanianego cukru, zostaje on rozłożony w powolnym tempie, glukoza wchłaniana do krwi, włączając bez pośpiechu działanie trzustki, która uwalnia prawidłową ilość insuliny. Dzięki temu, na dłużej mamy zaspokojony apetyt, nasza energia jest odpowiednio rozłożona w czasie, a przede wszystkim nie jest magazynowana jako zbędna tkanka tłuszczowa. Najlepszymi produktami o niskim wskaźniku są produkty, jak najmniej przetworzone.

Korzyścią wplecenia indeksu glikemicznego do naszej diety, jest szereg udogodnień. Po pierwsze samopoczucie, nie czujemy się ociężali i senni, potrafimy na dłużej być skoncentrowani, a nawet wzmaga się nasza odporność na stres. Kolejnym plusem jest to, iż sięgając po produkty o niższym IG zapobiegamy utracie czy spadku tkanki mięśniowej, dzieje się to za sprawą wyrównanego poziomu we krwi, który możemy z powodzeniem kontrolować.

Produkty o niskim wskaźniku IG m.in.:

  • sok pomarańczowy,
  • owoce,
  • warzywa surowe,
  • niskosłodzone dżemy,
  • siemię lniane,
  • makaron gotowany al dente,
  • suszone przyprawy,
  • kuskus,
  • chleb orkiszowy, pieczywo chrupkie, z dużą zawartością błonnika.

Kategorie: Zdrowe odżywianie i eko życie

Tagi: , , , ,

Dodaj komentarz

Kulturystyka i fitness

Zobacz wszystkie artykuły

Partnerzy portalu

log-kfd-ar log-kfd2-ar
0.17