kfd protein dessert

POLECANE Jagody Goji

Dodany obrazek
Jagody Goji- owoce kolcowoju pospolitego. Z łaciny- Lycium Barbarum.

Najczęściej można spotkać tą roślinkę w Himalajach.
Owoc ma kolor dość specyficzny- czerwony. Napakowane antyoksydantami, witaminami i innymi minerałami. Ważną cechą tychże owoców jest fakt, iż są nisko kaloryczne.

Smak jest lekko pikantny z zarazem lekko kwaśny i słodkawy. Teksturą przypominają rodzynki.
W tradycyjnej medycynie chińskiej, jagody Goji są spożywane w stanie surowym bądź używane do herbaty bądź zupy.

W krajach zachodnich bardzo dobrze znane za duże ilości witaminy C w ich składzie. Poza tym zasłynęły, jako przysmak i podstawę diety Madonny.

Mniej więcej w 100 gramach jagód jest koło 2500 mg witaminy C, co stawia owoc kolcowoju na trzecim miejscu naturalnych źródeł witaminy C w świecie.

Dodany obrazek
Prócz witaminy C zawierają 2 bardzo ważne związki, a mianowicie Beta karoten i zeaksantynę. Jedną z kluczowych ról tego związku jest ochrona siatkówki oka a także działanie, jako przeciw utleniacz. Wzrost spożycia tego związku, jako ukazały badania może drastycznie zmniejszyć ryzyko rozwoju zwyrodnienia plamki żółtej(jak wiadomo choroba to może prowadzić do ślepoty u osób powyżej 65 roku życia).

Jagody Goji zawierają wiele cennych składników odżywczych, między innymi:

• 6 niezbędnych witamin
• 11 mikroelementów
• 22 śladowych minerałów
• 18 aminokwasów
• 8 polisacharydów
• 6 monosacharydów
• 5 nienasyconych kwasów tłuszczowych (niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, kwas linolowy i alfa-linolenowego kwasu beta-sitosterol i fitosterole)
• 5 karotenoidów, w tym beta-karoten i zeaksantyna, luteina, likopen, beta-kryptoksantyna, ksantofilu
• Pigmenty wielo fenolowe

Dodany obrazek
Oprócz tych składników posiadają również szeroką gamę minerałów:

• Wapń
• Potas
• Żelazo
• Cynk
• Selen
• Ryboflawina
• Witamina C

Jagody Goji były przebadane pod wpływem oddziaływania na organizm człowieka. Badania ukazały, iż są skuteczne w leczeniu chorób serca, wątroby, nerek, śledziony czy płuc. Mają także pozytywne działanie przy walce z reumatyzmem spowodowanym zmianami pogodowymi.

Stosowanie Jagód Goji przez dłuższy czas wpływa na wzmacnianie systemu odpornościowego oraz stawów. Zapewnia długowieczność, poprawia wzrok, witalność i chroni przed procesami starzenia.

Zalecana dawka do spożycia dziennego to 15-50 ml soku.

Dodany obrazek
Badania przeprowadzone w maju 2008 roku przez Journal of Alternative and Complementary Medicine ukazały, iż jagody Goji posiadają właściwości przeciwnowotworowe, neuro-protekcyjne i przeciw utleniające.

Jagody Goji tylko 2 razy zostały przetestowane na ludziach i zostały opublikowane w 2 badaniach. Chinese Journal of Oncology w 1994 r. przedstawił badania, w których stwierdzono, że 79 osób z rakiem wykazywała lepsze samopoczucie oraz lepszą kondycję fizyczną po zastosowaniu jagód w diecie.

Istnieje wiele badań, które pokazują, że jagody Goji zawierają antyoksydanty, a fragmenty Goji mogą zapobiec wzrostowi komórek nowotworowych, zmniejszenia stężenia glukozy we krwi oraz obniżenie poziomu cholesterolu. Jednak nie oznacza to, że napar z jagód bądź sok będą miały takie samo działanie.

Chociaż jagody jak te stosowane w tradycyjnej medycynie chińskiej, nie są bardzo drogie, sok z nich jest bardzo już o wiele droższy.
Minusem jest tylko niewiadoma związana z długotrwałym spożywaniem owych owoców. Nie jest pewne czy ich spożycie może kolidować z podawanymi lekami.

W ostatnich latach, sok Goji stał się popularnym napojem dla zdrowia. Spółki sprzedające sok Goji często wspominają człowieka o nazwisku Li Qing Yuen, który jadł jagody Goji codziennie i dożył 252 lat.

 

Kategorie: Zdrowe odżywianie i eko życie

Tagi: , ,

Dodaj komentarz

Kulturystyka i fitness

Zobacz wszystkie artykuły

Partnerzy portalu

log-kfd-ar log-kfd2-ar
0.14