kfd protein dessert

Jak wykryć nietolerancje pokarmowe?

nietolerancja pokarmowa

Nietolerancje pokarmowe to grupa schorzeń polegających na niewłaściwej reakcji organizmu na spożywane produkty pokarmowe. Występują one powszechnie zarówno w Polsce, jak i na całym świecie i mogą objawiać się występowaniem różnych niespecyficznych dolegliwości, co komplikuje postawienie prawidłowej diagnozy. Najczęściej wykrywanym typem nietolerancji pokarmowych są te zależne od przeciwciał IgG.

Czym są IgG zależne nietolerancje pokarmowe?

IgG zależne nietolerancje pokarmowe najczęściej rozwijają się na skutek zaburzonego mechanizmu wchłaniania jelitowego, do czego przyczynia się między innymi długotrwałe stosowanie takich leków jak antybiotyki, a także przewlekły stres, ostre infekcje wirusowe i bakteryjne czy zatrucia pokarmowe – mówi Magdalena Sikora, specjalista portalu Zdrowegeny.pl

Nieprawidłowe mechanizmy wchłaniania jelitowego prowadzą do nadmiernego wytwarzania przez układ odpornościowy przeciwciał IgG specyficznych dla danego pokarmu, co skutkuje występowaniem różnorodnych dolegliwości, również tych niezwiązanych bezpośrednio z przewodem pokarmowym. Wśród nich wymienia się między innymi bóle brzucha, biegunki, zaparcia, wzdęcia, mdłości, ale również osłabienie organizmu, chroniczne zmęczenie, bóle mięśni i stawów, migreny, problemy ze snem czy zaburzenia widzenia. Nierozpoznane i nieleczone IgG zależne nietolerancje mogą przyczyniać się do rozwoju takich chorób jak niedokrwistość, otyłość, cukrzyca, przewlekłe niedożywienie czy depresja.

Nietolerancje pokarmowe zależne od przeciwciał IgG mogą rozwinąć się w dowolnym momencie życia – są powszechne zarówno u dorosłych, jak i u dzieci. Są to jednak schorzenia odwracalne i cofają się po wprowadzeniu diety eliminacyjnej (polegającej na całkowitym wykluczeniu danego produktu z jadłospisu) lub diety rotacyjnej (polegającej na zamiennym spożywaniu produktów nietolerowanych i tych bezpiecznych dla organizmu), a także po przywróceniu jelitom prawidłowej czynności.

IMMUNOdiagDIETA – test pozwalający na wykrycie nietolerancji zależnych od IgG

Testem, który pozwala na prawidłowe wykrycie nietolerancji pokarmowych IgG zależnych jest IMMUNOdiagDIETA. Badanie to polega na sprawdzeniu we krwi osoby badanej stężenia przeciwciał IgG, które są specyficzne dla produktów pokarmowych z takich grup jak nabiał, mięso, owoce morza, ryby, orzechy, nasiona, zboża, kawy, herbaty czy warzywa i owoce.

Wynik badania IMMUNOdiagDIETA pozwala więc na określenie, które produkty pokarmowe uczulają nasz organizm, a które są dla niego całkowicie bezpieczne. Dzięki temu możliwa jest taka personalizacja naszej diety, która zapewni nam lepsze samopoczucie i poprawę stanu zdrowia – dodaje Magdalena Sikora.

Niewykryte i nieleczone nietolerancje pokarmowe zależne od przeciwciał IgG skutkują groźnymi komplikacjami zdrowotnymi w przyszłości – wykonanie badania IMMUNOdiagDIETA i wdrożenie odpowiedniej diety na podstawie jego wyniku pozwoli na ich uniknięcie. Ponadto, przeprowadzenie tego testu umożliwia również monitorowanie efektów wdrożonego jadłospisu.

Kategorie: Zdrowe odżywianie i eko życie

Tagi: , , ,

Dodaj komentarz

Kulturystyka i fitness

Zobacz wszystkie artykuły

Partnerzy portalu

log-kfd-ar log-kfd2-ar
0.16